Реклама / Ads
6| 8497 |12.09.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Каракачанов ще определя основното месечно възнаграждениe на военните

.
Красимир Каракачанов
В днешния брой на Държавен вестник е публикувано правителствено постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. С него се отменя Постановление № 184 на МС от 17.07.2015 г. за заплатите на военните и на цивилните по ЗОВС.
 
По този начин влиза в сила поправката в ЗОВСРБ, според която размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите се определят с акт на министъра на отбраната, а не с правителствено постановление. Същото се отнася и при определяне на началните и максималните размери на основната месечна заплата на длъжностите за цивилните служители, работещи по трудово правоотношение в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, съобщава още сайтът Otbrana.com.

Решението на министъра на отбраната вече зависи само от  базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най- ниската длъжност, която се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. В момента тя е 380 лв. Предстои да видим в бюджета за 2018 г. дали размерът й няма да се приравни с размера на минималната работна заплата, каквато идея вече има в Министерството на отраната.  Крайната сума, разбира се, се определя и в зависимост от записаните в закона коефициенти за офицери, за офицерски кандидати и сержанти и за войници (матроси).

С предложения проект на Постановление Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се привежда в съответствие със Закона за изменение и допълнение на ЗОВСРБ, обнародван в ДВ бр. 98 от 09.12.2016 г. Подобряват се възможностите и редът за повишаване на образованието и квалификацията, свързани с кариерното развитие на военнослужещите, оптимизира се преминаването на войниците (матросите) в сержантския (старшинския) състав, създадат се предпоставки за преодоляване на некомплекта във въоръжените сили и се прецизира правно-технически подзаконовия нормативен акт, пише в доклада си към проекта министърът на отбраната.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5872 |11.09.2017 Фрогоко: Вътрешни скандали провалят антиправителствения протест (СНИМКИ) . 0| 4202 |04.09.2017 Каракачанов се срещна с директора на Европейската агенция по отбрана . 3| 5430 |30.08.2017 Фрогоко: Автосалонът на бащата на отвлечения Адриан пламнал през април . 2| 4403 |25.08.2017 Президентът Макрон: Варшава не определя посоката на Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads