Реклама / Ads
1| 5798 |11.04.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: Културният елит на Турция и „Сивите вълци” саботират референдума

.
Халил Ергюн
На кантар е победата на Ердоган на 16 април. Кюрдите със сигурност ще гласуват с „Не” на референдума, ако изобщо отидат до урните. „Те са загрижени за хляба и съществуването си, а не за успеха на президента. Те казват: „Така или иначе политиката на Турция към нас е насилствена”. Партията на „Сивите вълци”, която винаги е била патерица на властта, също се обяви против разширяването на правомощията на президента. Зад граница турските граждани не симпатизират на Ердоган, именно затова той бе впрегнал министрите си да ги убеждават. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
 

Хората на изкуството и науката също се обявиха против референдума. На пресконференция в х-л „Поинт Отел” 250 водещи лица на изкуството и интелектуалци - писатели, артисти, режисьори, фотографи, поети, музиканти, артисти от балета и танцьори, художници и скулптори - заявиха своето "НЕ" на референдума на 16 април за султан Ердоган. Чудя се колко ли техни колеги в България биха се подписали под декларация, осъждаща днешния геноцид над българите!?

 

Сред отправилите призива "НЕ" са най-видни имена в турската култура като Мюжде Ар /актриса/, Руткай Азиз /режисьор/, Нур Сюрер /актриса/, Фюсун Демирел /актриса/, Фатма Гирик /актриса/, Зюлфю Ливанели / бард, писател, режисьор, писател и поет/, Гюлриз Сурури /актриса/, Мехмет Гюлерюз /художник, писател, театрален деец/, Джеват Чапан /поет, писател, преводач, професор по английска л-ра, филмов актьор/, Айше Кулин /писателка/, Зелиха Берксой /театрална и филмова актриса, преподавател в Академията за изящни изкуства "Мимар Синан", обществена деятелка/, Атаол Бехрамоглу /писател, поет, обществен деец/, Ахмет Юмит /поет и писател/, Халдун Дормен /педагог, режисьор, артист, писател, преводач/, Халил Ергюн /филмов актьор/, Едип Акбайрам /композитор, бард/, Оя Байдар /писателка, публицистка, общественичка/, Пелин Бату /актриса, поетеса, историк/, Муратхан Мунган /писател/.
 
Интелектуалците се подписаха под думите "Да живеем като дърветата сами и свободни и като гората братски" и заявиха, че ще кажат "НЕ".
 
Актьорът Орхан Алкая откри пресконференцията със стиховете на Назъм Хикмет "Наша е тая протегнала се към Средиземното море като глава на кобила страна, тук от Далечна Азия на галоп сме дошли. С глезени във кръв, стиснати зъби и боси крака в тази земя, на килим от коприна подобна, този ад и този рай са наши. Нека се затворят вратите чужди и повече не се отворят, заличете робията на човека от човек, този е нашият зов. ..Да живеем като дърветата сами и свободни и като гората братски, тоз копнеж е нашият..."

 
ПОСЛАНИЯТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ
 
"Остана много малко, каза Алкая и добави "казващите "НЕ" обясниха толкова пъти защо гласуват с "не". Ще отидем на референдума, но не знам дали ще отидем заради тези, които ще кажат "да". Говорим за поляризиране. То успя да отрови обществото, макар и само в едно определено нещо." Той подчерта, че с осъзнати аргументи казват "не" и заяви: "Проектоконституцията няма да може да бъде узаконена с народното решение. Законодателното пълномощие от името на турския народ е на Турското велико народно събрание и то никога не може да бъде предоставяно на друг. А чрез въпросния закон пълномощието ще бъде предоставено единствено на Президента. Няма нещо като фронт на отрицанието. Има хора, които казват "НЕ". Това не е партиен въпрос, въпрос на страната и родината е."
 
Критикът и арт-директор Веджди Саяр отбеляза, че на раменете на хората на изкуството тежи голям товар и каза следното: "Ние чувстваме тази отговорност и казваме "НЕ". Искаме свят, в който всеки да може да живее по правилата на демокрацията и справедливостта. Казваме "НЕ" на господството на страха.
 
Голямата театрална актриса Гюлриз Сурури заяви: "Днес ние се бунтуваме. Водим втора освободителна война. Казваме "НЕ" като хора, следващи пътя на Ататюрк." Тя каза, че вярват, че на референдума ще победи "НЕ".
 
А композиторът Едип Акбайрам заяви: "Искаме страна, в която да живеем братски и аз отхвърлям тази конституция. Затова казвам "НЕ".
 
Актьорът Руткай Азиз каза "Нещата не свършват с 16-и", като имаше предвид деня на референдума.
 
Актрисата Нур Сюрер подчерта: "Хиляди пъти казвам "НЕ". Казвам "НЕ, НЕ, Не", за демократична република, за страна, в която всички народи ще живеят братски".
 
Актьорът Мирза Метин отбеляза, че казва "НЕ" за човешки права. "НЕ" - децата в тази страна да получават образование на родния си език. "НЕ" - в тази страна братята, младежите да не се избиват един друг. "НЕ" - да няма война в Кюрдистан. Имаме хиляди причини да кажем "НЕ" Затова - "НЕ".
 
Писателят Аднан Йозялчънер говори така: "В "НЕ"-то е доброто. За мен най-важното нещо в "НЕ"-то е, че бедният ще обеднее още повече, че богатият ще стане още по-богат, затова казваме "НЕ"."НЕ", за да не стане бедният по-беден и богатият още по-богат".
 
Актрисата Пелин Бату каза: " Като идвах насам, излъгах майка си, казах, че отивам да фотокопирам нещо.Защото майка ми се бои, че дъщеря й ще отиде в затвора, бои се, че ще ме убият насред улицата. "НЕ", за да не се боят майките. Не защото аз се страхувам, аз не се страхувам, но майка ми се страхува. Казвам "НЕ". Защото много обичам тази страна."
 
Театралният деец Орхан Айдън: "Повече от 250 души сме. На последния изход на моста сме. Там няма мир, любов, свободи. Там има кръв и смърт. Затова ако кажем "НЕ", можем да открехнем по-добра врата за любов и за всичко."
 
А кино и театралната актриса Дефне Халман се изрази така: " Не желая едно лице, което ще събере цялата власт в ръцете си, да решава какво да уча, какво да играя. Казвам "НЕ".
 
Актрисата Фюсун Демирел заяви: "Бях подложена на линч от троловете на партията на Едроган. Икономически ме погребаха, но стоим изправени. Остана ни единствено достойнството, затова се борим." Като засегна престъпленията срещу жената и детската експлоатация, тя каза: " Очакваме обширна част от обществото да каже "НЕ". Надеждата ми е много голяма."
 
Режисьорът Ахмет Халюк Юнал: "Много важно е какво ще стане след 16-ти. Казват ни "Ще ви премажем и ще продължим, няма какво да говорим, ще стане, каквото ние кажем". "Да" на референдума означава "да" на това намерение. А аз искам да живея чрез диалог в тази страна. Казвам "НЕ" за мира и разбирателството в Близкия изток."
 
Актрисата Тилбе Саран: "Казваме "НЕ " с ума и съвестта си.
 
И много от другите хора на изкуството, интелектуалци, писатели и режисьори също обясниха един по един защо ще кажат "НЕ".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7918 |10.04.2017 ФРОГОКО: Милена Дамянова поема МОН? . 13| 14713 |10.04.2017 Фрогоко: Генерал ”сложи фес” и стана депутат от ДПС . 1| 4735 |06.04.2017 Политиците правят социална политика през цените на енергоносителите . 3| 9416 |05.04.2017 ФРОГОКО: Хора на Москов разсипаха Центъра по хематология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads