Реклама / Ads
17| 9465 |22.01.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Лекарите да си приготвят по 2 бона за пръстов отпечатък

.
Джипитата са в шаш и паника заради готвените нови изисквания към тях и лечебните заведения за сканиране на пръстови отпечатъци. Все още никой не им дава информация какво оборудване трябва да имат, как ще се процедира с него и колко ще струва. Те са скептични към приказките на здравния министър Петър Москов, че устройството за биометрични данни няма да надхвърля 180 лева.
 

Д-р Илко Семерджиев е пресметнал, че качествената техника за пръстови отпечатъци ще струва на всеки общопрактикуващ лекар минимум 2 000 лева. „Ще е необходим скенер, който ще снема пръстовия отпечатък, съчетан с биометричен контролер, който генерира и управлява цифрови кодове. За това е необходим потребителски софтуер и набор от аксесоари. Биометричните контролери струват между 1000 и 2 000 лв. Потребителският софтуер е около 500 лв., устройството за безжичен интернет – 200-300 лв. Самият скенер – 100-200 лв”, изброява отделните компоненти на апаратурата д-р Семерджиев.

 

От нововъведението на Москов ще спечелят доставчиците на хардуер и софтуер, но ще загубят пациентите. „Различните видове скенери и биометрични контролери са различни за различните фирми. Когато един общопрактикуващ лекар си е купил едно устройство и изпрати пациента си при специалист, който си е купил устройство на друга фирма много често става така, че не се разпознават кодовете на една от фирмите и пациентът започва да търси устройство, което да му разпознае данните”, предупреждава д-р Семерджиев.

 

Той е категоричен, че пръстовите отпечатъци се пазят и не се изтриват, както твърдят от НЗОК. Т.е.  здравното министерство ще дублира ролята на полицията с притежаването на данните на хората, както е в Турция. „Цифров код се получава след сканиране на пръстовия отпечатък на пациента. Когато отпечатъкът получи код, за да се верифицира дали  отговаря на притежателя му, трябва да се пази в база данни. Фактът, че пръстовият отпечатък ще генерира цифров код, води до следващия логичен въпрос – дали не трябваше да имаме електронна здравна карта. Обещанието беше да я имаме от 1 януари 2016 г. Защо е необходимо да ми вземат пръстов отпечатък за цифров код, когато той може да се генерира по елементарен начин и се интегрира в електронна здравна карта? Защо министерството въведе чекиране с лични карти и се отказа от него, при положение че за него са похарчени милиони? От МЗ казват, че се е злоупотребявало с личните карти, но не дават никаква информация за това. Не чухме досега за наказан лекар, за наказано лечебно заведение. Обвиняват лекарите за извършване на измама, но наказват пациентите, които трябва да дават пръстови отпечатъци, коментира д-р Семерджиев.

 

Няма нито една страна от ЕС, която да използва пръстови отпечатъци в здравеопазването. Европейците са чувствителни към своите лични данни и ревностно си ги пазят. Ние обаче няма да сме като европейците, а като турците. Не само МВР ще има пълен достъп до нашето досие, но и Министерството на здравеопазването. Министър Москов усилено работи в тази посока и очевидно единственият му пример и образец е Турция, където вземат отпечатък от цяла длан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4508 |20.01.2016 Фрогоко: ДАНС и Прокуратурата 3 дни преобръщат МЗ заради ваксините . 5| 5405 |18.01.2016 Фрогоко: Поморие завря от слухове за побоя над Тончев . 8| 9565 |13.01.2016 ФРОГОКО: Кой яхва коня на отбраната? . 35| 7299 |06.01.2016 ФРОГОКО: Пак сгъват армията, Ненчев забранява Джуров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads