Реклама / Ads
8| 16780 |05.11.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Менда Стоянова направи на пух и прах европейските директиви за Гражданската

.
Менда Стоянова Източник: БГНЕС
След скандала, предизвикан от Менда Стоянова за лимита при Гражданската отговорност, Бойко Борисов разпореди депутатите от ГЕРБ да не гласуват тези промени, а да се проведе широк обществен дебат. Какво трябва да се дебатира обаче, при положение че Европейското законодателство е ясно и изчерпателно.
 

Този въпрос задава юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

 

Съгласно ДИРЕКТИВА 2005/14/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА за изменение на Директива 84/5/EИО чл. 1 от Директивата се изменя както следва:

  1. Застраховката посочена в чл.3, параграф 1 от Директива 72/166/ЕИО (касаеща задължителната застраховка Гражданска отговорност) покрива задължително както имуществени, така и неимуществени щети и лични наранявания.

 Без да се засягат всякакви по-високи гаранции, които държавите-членки мога да предвиждат, всяка държава-членка изисква застраховката да бъде задължителна поне по отношение на следните размери на покритие:

- в случай на телесно увреждане – минимален размер на покритие 1 000 000 EUR при един пострадал или 5 000 000 EUR за иск, независимо от броя на пострадалите.

  • в случай на имуществена щета – размер на покритието 1 000 000EUR на иск, независимо от броя на пострадалите.

При тази ясна уредба на Европейското законодателство излиза, че внесената поправка в Кодекса е в разрес с евродирективите. Вносителят на промените показва пълно непознаване на европейското законодателство.

 

Но наред с това на преден план излизат други въпроси. Като например излъгала ли е пак Държавата ЕС, че е въвела тази Директива, а в действителност това не е направено, респективно всички застрахователи, които предлагат този продукт не осигуряват записаното в закона и застрахователните полици лимити? Защо се лъже обществото, че ако не се лимитира на 20 хил. лв. прeмиите по Гражданска отговорност ще се завишат значително? Както и кой е отговорен за това?

 

При този пореден опит за заобикаляне на ясно установени европейски правила място за дебати няма, а единственият цивилизован начин за излизане от положението е незабавна оставка на вносителя на тези лобистки поправки, както и самосезиране на компетентните органи, които следва да изяснят причините за внасяне на тези незаконни текстове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12906 |01.11.2018 Фрогоко: Министър Теменужка Петкова препика член първи . 1| 5774 |16.10.2018 ФРОГОКО: Вещи лица съдят МВР за неплатен труд . 11| 5758 |09.10.2018 Фрогоко: Наркомани тормозят центъра на София, полицията нехае . 0| 4122 |26.09.2018 Фрогоко: Спецсъдът блокира делото за клевета срещу Бисер Лазов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads