Реклама / Ads
5| 8569 |30.11.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Ненчев продължи Ньойския* марш на армията

.
Николай Ненчев
Не че е земеделец, не че е пишман-реформатор, просто военният министър Николай Ненчев няма капацитета да оглавява такова ведомство като военното и с всичките си действия показа, че в него е попаднал случайно, като необходима министерска бройка от БЗНС, подарена от ГЕРБ в името на коалицията във властта.
 
За 2 години в армията той продължи Ньойският марш на някои свои предшественици и ще влезе в историята като най-слабият военен министър на прехода.

За две години Ненчев показа, че не може да се сравнява по възможности и акъл с първия цивилен военен министър-историк Димитър Луджев, с екстравагантния армеец Валентин Александров, с разумният натовец Бойко Ноев, с адвоката-тарикат Николай Свинаров, с безличния хитрец Веселин Близнаков, с лукавия Аню Ангелов-Ньойски. Ненчев бе пълен антипод на полезния и прагматичен Николай Цонев и дори на червения Ангел Найденов. Единствено издържа сравнение с Николай Младенов, също толкова недолюбван и вреден за армията като него.

Светът не започва с Ненчев и нашето МО. И не завършва с него. Но ще почовъркаме ставащото във ведомството през времето на Ненчев, защото и на лъжата и на жадните за власт "идеологически чисти" персони краката все някога се вижда, че са къси. !

Факт е, че през последните осем години доверието в Българската армия е паднало от 36 на сто на 24 процента. Най-голямо е бил през април 2009 г. – 41 на сто, а дъното е през юни 2015 г., когато положителните оценки падат под 20 процента, сочи агенция Алфа Рисърч През юни 2015 г.  министър е Николай Ненчев. Така е, когато начело на войската е един гсподин Никой, когато един напълно случаен човек управлява важни стретегически ресори, воден единствено от собствените си интереси и тези на партията му.

Пълна катастрофа за военното министерство  е усвояването само на 26,11% от капиталовите разходи в армейския бюджет. Това означава червен семафор за всякакви реформи и стоп на всякакви проекти за модернизация във ведомството. Псевдореформата не  пожали и трите вида въоръжени сили. Големите модернизационни проекти си останаха мираж. Този на Военновъздушните сили за нови изтребители бе гласуван в парламента, но забуксува и буксува като за световно. Нови кораби все още не се виждат на хоризонта. А Сухопътните войски пак са запратени в ъгъла, макар че те обират парсата и като миротворци, и по границата. За бронирани бойни машини се говори само с обещания и в бъдеще време. Така става, когато се стреля по военната експертиза и се отпускат недостатъчно средства за отбрана- спират се не само големите, но и малките проекти на модернизацията.

Продължава и Ньойският марш в армията.На пръстите на едната ръка се броят боеспособните поделения. Скача броят на оголените вакантни места във войската. Над 20 на сто от армейските длъжности са празни. Повечето от формированията са по-зле от бившите кадрирани поделения. На обявените конкурси кандидатите за пагони се броят на пръстите на двете ръце. Няма желаещи и за курсанти. Истинска панихида за военните гарнизони и военното ни образование....

Финасовият министър Владимир Горанов се подигра на  модерния  военнен  министър и предложението за увеличаване на военните заплати. В  партер бе поставен Ненчев и когато Горанов предложи да отпаднат двадесетте военни заплати. Модерно бе прецакан той и от социалния министър Ивайло Калфин, който елегантно подхлъзна военните с начина на пенсионирането им. Сещате ли се как Ненчев обещаваше в различни телевизии и медии, че всичко с военнослужещите ще е ОК. Накрая стана за смях пред народа и армията. Подви си опашката и остана с благодарностите към премиера и колегите му. И не е чудно, че заради ниските заплати и условия за пенсиониране интересът на младежите към армията е минимален.

Пълен провал бе и създаденият от Ненчев ръководен екип в армията. Опитният полковник  от резерва Илия Налбантов бе натирен от поста си като шеф на политическия кабинет и на негово място бе назначена  актрисата Валерия Кардашевска. Известен е  скандалът със заместник министър Орхан Исмаилов, който бе унизен с опит да му се отнемат подчинени възлови структури. Другият зам-министър Кюмюрджиев напусна. Остана зам-министър Десислава Йосифова, която има пръст в злощастната сделка с Полша за изтребителите. Двама от най-умните генерали напуснаха армията години преди възрастта за пенсионирането им. Девоенизира отговорни длъжности във ведомството.В деполитизираната ни армия  се изпълняваха политически поръчки. В интервюта министърът на отбраната „се похвали”, че съкращенията които е направил, водят до намаляване на администрацията. Плюс или кръст е това, попитайте потърпевшите, които са попълнили и попълват  редиците на безработните.

Ненчев се прочу с кадровата чистка в МО и в управите на военните заводи. Скандалното назначение на Росица Русева начело на "Снабдяване и търговия" в МО, на която бе отказан достъп до класифицирана информация, завърши с оставка. Съпартийката на Ненчев дала достъп на частна охранителна фирма до информационния регистър за търговията на военното ведомство, което е недопустимо. Сменени са изпълнителни директори на "Терем".

За баталиите с ремонтите на самолетите  МиГ-29 в Полша и разправиите с РСК МиГ знаят и малките деца. И тук Ненчев се прояви като герой от пиеса на абсурдите. И не става дума, че Полша е поела ремонта на изтребителите. Става въпрос за това, че военният земеделец тиражира успешно една лъжа. Прокуратурата го била обвинявала за това, че нарушил интересите на една руска фирма. Но истината е съвсем друга. Военният министър е криел договора с тази фирма цели две години и така цели две години самолетите са били на земята. Пилотите ни не са могли да летят и да поддържат летателната и бойната си форма. От НАТО има норматив от 180 летателни часа, а нашите са летяли по едва 33 часа. Какво е последвало от това ли? Едното е, нашите ВВС не са били боеспособни в нужната степен цели две години. Другото - летците са загубили летателна форма и всеко излитане е било риск за живота им. Било е и риск за самолетите и за българските села и градове, над които са летяли. Накрая и Борисов и Ненчев клекнаха - пак Русия ще ремонтира изтребителите ни.

Прокуратурата повдигна и второ обвинение на Ненчев. Този път заради далавера с униформеното облекло на войниците. Заповядвал на подчиненото си предприятие Интендантско обслужване кого да привлича като подизпълнител. Така едни 4 милиона лева отишли в обръча от земеделски фирми.

Фалшив герой се оказа Ненчев и срещу основния си враг - хибридната война на Русия. Може би тук има известно право, но когато визията ти за модерна стратегия  не е подкрепена с политически твърдения, тя увисва във въдуха като попска литургия. Лъсна липсата на политически стойности и геостратегическо мислене.

"Министърът на обещанията", "Случайният министър", "Ненчев - толкова кратък мандат, а толкова поразии в МО", "Николай Ненчев - министър на лъжата". Това са само част от  медийните заглавия, които характеризират престоя му във военното ведомство.

Нито един от предшествениците му не даде добра оценка за свършеното от Ненчев през двете  години на власт в МО. Той е упрекван за безпрецендентния отлив на кадри и намаляването на боеспособността на поделенията, за провала на модернизационните проекти, за непознаването на разпоредбите и законите в армейската сфера, за сриването на авиацията и др. "Министърът на отбраната е идиот" това бе краткото определение за Ненчев на покойния вече политик Велко Вълканов.  Легендата на БЗНС Анастасия Мозер пък рече, че "военния земедлец" с пълзене се е добрал до белия кон в министерството на отбраната.

И с пълзене си тръгва. Защото както казват гениите, роденият да пълзи, не може да лети.

И накрая - може би за първи път в историята на армията един военен министър се сдобива с две обвинения на куп. Прокурата го изправи до стената заради ремонта на МиГ-29 в Полша и шиенето на униформи за войската. Засега. Може да има и още обвинения, престъпления излизат едно след друго... Ненчев може да е и първият министър на прехода, който влиза в затвора. И бъдете сигурни, че нито един човек с пагони, няма да му занесе цигари зад решетките....

Красен Неврокопски

* Ньойски  - от Ньой, Парижко предградие, където е подписан
 унизителен за България мирен договор
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4344 |29.11.2016 Симеон Николов: За компоти или компютри спори министър Ненчев?! . 2| 7653 |29.11.2016 ФРОГОКО: Безплатните илачи срещу високо кръвно – опасен пиар на Москов . 2| 4367 |29.11.2016 Фрогоко: Ново престъпление във военното министерство за 2 млн. лв. . 2| 6095 |29.11.2016 Г. Кадиев: Далавера е продажбата на имот от Ненчев в ”Младост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads