Реклама / Ads
1| 6369 |24.01.2019 НОВИНИ

Фрогоко: Пловдивска адвокатка защити в съда свой колега от друг адвокат

.
Адвокат Зоя Тошкова
Адвокат Зоя Тошкова заедно с адв. Владимир Шейтанов защитаваха пред съда свой колега. Това е известният столичен адвокат Владислав Янев, който се оказа с образувана вътрешна дисциплинарка от колегата му Чавдар Пенков – адвокат, член на съдебен състав във Висшия дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет и бивш служител на структури към МВР.
 

Поводът за дисциплинарното производство бил, че адвокат Янев, в качеството му на адвокат, защитавал свой колега, срещу когото било повдигнато дисциплинарно обвинение, като в доказателствените си искания и пледоарията си отправял критики към съдия-докладчика Пенков, че вземал еднолични решения в процеса без да се консултира с колегите си, което е недопустимо, тъй като съдебния състав бил от общо трима души. Заради тези действия, Янев и клиентът му многократно искали отвод на съдията Пенков, но той упорито отказвал да се отведе като накрая чел и осъдително решение срещу обвинения.

 

След процеса Чавдар Пенков се почувствал обиден и сезирал Софийския адвокатски съвет с искане да образуват дисциплинарно дело на адв.Владислав Янев. Както всъщност и станало.

 

По този повод, адв.Янев потърсил за помощ по делото срещу него адв.Зоя Тошкова и друг популярен пеналист – адв.Владимир Шейтанов.

 

И така, преди седмица, след около 5 часа съдебно заседание, дуото адвокати успява да убеди съставът на Софийския дисциплинарен съд да прекрати делото срещу Янев.

 

Оказало се, че преди да се повдигне обвинение на Янев е следвало да има процедура по помирение, тъй като става въпрос за конфликт между адвокати. Този пропуск в процедурата бил достатъчен делото срещу столичния адвокат да не продължи.

 

В процеса на съдебния състав е представена и практика на Съда в Страсбург по делото „Морис срещу Франция“ където се застъпва, че правото на адвоката да отправя критики срещу съдебната система, включително срещу съдии е неприкосновено, като обратното би означавало задушаване свободата на професията, която е с призвание да защитава гражданите.

 

Това е и една от идеите на адв. Зоя Тошкова – да се бори за правото на адвокатите свободно да защитават клиентите си, без да се притесняват, че словото им може да се обърне срещу тях.

 

Тошкова е и за модернизиране на Закона за адвокатурата, тъй като в сегашния му вид се нарушават голяма част от правата на редовите адвокати. Дисциплинарните дела срещу тях се гледат само във вътрешните за адвокатурата съдилища, без право решенията им да се обжалват пред Съд от съдебната система на България. В по-благоприятно положение обаче се оказват членовете на органите на адвокатурата, тъй като решенията по дисциплинарни дела срещу ръководните кадри се разглеждат от Върховния касационен съд, което създава неравноправие между адвокатите.

 

Калин  Пловдивски

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6301 |20.01.2019 Фрогоко: Потрошени автомобили будят съмнения за застрахователни схеми (обновена) . 2| 7060 |18.01.2019 Фрогоко: В Радомир отпускат за саниране на блок 1 383 384 лева . 5| 5179 |17.01.2019 Фрогоко: Изграждането на Информационната здравна система е пред провал . 1| 5015 |12.01.2019 Фрогоко: В европейската столица на културата няма нито един стадион за пред света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads