Реклама / Ads
2| 3939 |08.07.2019 НОВИНИ

Комисии ще заседават всяка седмица заради чумата по свинете

.
Източник: БГНЕС
Африканската чума по свинете е вирусно заболяване по домашните и дивите свине, което протича с висока смъртност. Няма ясно изразени клинични признаци, които да позволяват заболяването да бъде лесно разпознато.
 

То не е опасно за хората, но ако засегне индустриалното и домашното свиневъдство, може да доведе до огромни икономически загуби за страната ни. Заболяването е заплаха и за популацията на дивата свиня у нас. За това предупредиха от Министерството на земеделието, храните и горите, съобщава БГНЕС.

 

Днес в земеделското министерство се проведе съвещание, на което областните управители от Северна България, Изпълнителната агенция по горите и БАБХ, директорите на държавните горски предприятия и МВР обсъдиха обстановката в страната заради чумата по свинете, както и необходимите мерки за преодоляването ѝ.

 

Областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица. Ще излязат и актуализирани мерки срещу заболяването. Ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението, особено за тези, които живеят на село и в дворовете си отглеждат домашни свине“, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 

От своя страна изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че засега има открити две нови огнища на болестта, намиращи се в Плевенските села Жернов и Новачене. „Работата в Жернов и ограничаването на болестта там е приключила. Евтаназирани са 46 прасета. От вчера се работи и в Новачене. Резултатите ще ги знаем в края на деня“, обясни той.

Д-р Илиев увери, че 10-километровата зона около всички огнища е подложена на специален надзор и подчерта, че налагането на карантина на такова заболяване е невъзможно.

 

Заради лесното разпространение на болестта, експертите отправят и редица съвети към стопаните, които отглеждат свине. Те не трябва да хранят животните с кухненски отпадъци, които съдържат остатъци от свинско месо. Тъй като термичната обработка унищожава вируса, прясното месо трябва да бъде добре приготвяно чрез варене, пържене или печене. От прясното месо е по-добре да не се произвеждат сурово-сушени продукти – луканки, суджуци, сланина и др. Одраните кожи на заразени животни също са потенциален източник на болестта и те трябва да бъдат предадени за унищожение или заровени надълбоко.

 

Ловците също трябва да се съобразяват с някои изисквания. Ако намерят труп на дивя свиня, добре е те да не го пипат, а да маркират мястото му и незабавно да информират горските власти и местните ветеринарни служби. Заразата може да се пренесе дори и само с обувките, облеклото, ловното оборудване или ловните кучета.

 

Горските стопанства също ще се включат в борбата с болестта, обяви изпълнителният директор на агенцията по горите инж. Мирослав Маринов. Една от предприетите мерки ще бъде увеличен индивидуален отстрел на дивя свиня, за което е предвидено и материално стимулиране на ловците от 50 лева на глиган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5443 |26.05.2019 Журналист: Всякакви дрънканици за победа от която и да е партия са глупости . 3| 3993 |17.05.2019 Министрите на културата от Югоизточна Европа заседават в НДК . 14| 6473 |29.03.2019 Елена Йончева: Във всяка община има по един Цветан Цветанов . 1| 3691 |20.02.2019 Юрий Асланов: Всички порочни практики се прилагат на ниво секционни комисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads