Реклама / Ads
2| 2305 |03.11.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев: Проблемите, свързани с енергийната сигурност, могат да бъдат преодолени

.
Източник: Mинистерски съвет
Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат, единствено чрез засилено регионално сътрудничество. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в рамките на работното заседание на тема „Сигурност на енергийните доставки и преобразование“.

Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител.

 

Министър-председателят със задоволство отбеляза и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение. В изказването си той постави акцент и върху подписания в началото на настоящата седмица договор между „Булгартрансгаз” и държавната компания на Република Северна Македония „ГА-МА“ за изграждане на нов интерконтектор.

 

В тази връзка премиерът открои усилията на България да окаже институционална подкрепа на нашата съседка за преодоляване на дефицитите на енергия, напомняйки също, че страната ни традиционно е нетен износител на електричество и играе ключова роля за енергийната сигурност на страните от региона.

 

„Отдаваме необходимото внимание на инфраструктурната свързаност“, посочи още министър-председателят Гълъб Донев и отбеляза, че изграждането на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развитието на търговията в региона, но и в контекста на сигурността на Западните Балкани и ЕС. 

 

В рамките на изказването си премиерът Гълъб Донев потвърди готовността на българската държава да съдейства на партньорите от Западните Балкани за постигане на целите на Европейската зелена сделка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани. „Oставаме твърдо ангажирани със сътрудничеството в двустранен и регионален план с всичките си съседи в тази и други сфери“, добави министър-председателят. 

 

Премиерът Гълъб Донев открои Берлинския процес като добре работещ и всеобхватен формат за сътрудничество, със съществен принос за икономическото развитие на страните от Западните Балкани и изрази подкрепа за идеята, изложена от германския канцлер Олаф Шолц, Берлинският процес да премине „под управлението“ на страните от Западните Балкани. Заедно с това пожела успех на Албания по повод решението да е следващ председател на Берлинския процес. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2381 |29.10.2022 Гълъб Донев: Предстои да подпишем договор за газова диверсификация между Кюстендил и Жидилово . 1| 2384 |29.10.2022 Гълъб Донев и Димитър Ковачевски правят първа копка на жп линията Куманово - Крива Паланка . 6| 2434 |24.10.2022 Донев: Необходимо е да се подходи с разум към съставянето на бюджета . 0| 2397 |20.10.2022 Гълъб Донев със съболезнователен адрес за Антон Дончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads