Реклама / Ads
0| 2469 |02.08.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев и служебните министри поемат държавното кормило

.
Източник: БГНЕС
В длъжност встъпи поредното служебно правителство на Румен Радев, начело с Гълъб Донев. Голяма част от министрите в него вече са били част от временните правителства на Стефан Янев.

Служебното правителство е от 21 министри – до голяма степен запазва структурата на кабинета “Петков”. На официална церемония отиващата си власт предаде щафетата. 

 

 

Обществена умора заради острото политическо противопоставяне, растяща инфлация и обедняване, високи цени на енергоносителите, липса на газ - това са част от проблемите, които президентът очерта при речта си пред новия служебен кабинет на Гълъб Донев. 


Той посочи, че изпълнителната власт трябва да се постарае да не въвлича страната ни във война на фона на бушуващ конфликт в Украйна и растящо напрежение на Балканите. 


"Глобалната енергийна криза ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови кризи в идните месеци. Служебният кабинет трябва да се води от два приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра да са интересите на потребителя и икономиката. Гражданите очакват рационални решения", допълни още Радев. 


"Обществото ни очаква да чуе цялата истина за строителството на АМ “Хемус”, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Но очаква и действия за гарантиране безопасно движение по пътищата", заяви държавният глава.

 

“Предстои встъпване в длъжност на стотното правителство на България. То няма да разполага със 100 дни толеранс. Трябва да намерим решения за наследените кризи, без да разполагаме с парламент”, посочи служебният премиер Гълъб Донев при встъпителната си реч.

 

"Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си – не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона", каза още Донев.

 

Донев изброи основните задачи пред служебното правителство:

 

- Организиране и провеждане на честни избори; 

- Възстановяване на доверието спрямо институциите;

- Намиране на изход от наследените кризи;

- Сваляне на политическото напрежение;

- Продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост;

 


 

Гълъб Донев ще има четирима заместници - Лазар Лазаров, който поема и Министерството на труда и социалната политика, Христо Алексиев, който сяда в Министерството на транспорта и съобщенията, Иван Демерджиев - МВР и Атанас Пеканов, който ще отговаря за европейските средства. 

 

Росица Атанасова Велкова-Желева ще е служебен министър на финансите. Ресор “Икономика” се поема от Никола Стоянов. Правосъден министър във временното правителство на Гълъб Донев става Крум Зарков. Иван Шишков сяда в МРРБ. В МОСВ министър ще е Росица Атанасова Карамфилова-Благова. Служебен министър на културата отново е Велислав Минеков. Ресор “Образование” се поема от Сашо Пенов. Министър на здравеопазването в кабинета на Гълъб Донев става Асен Меджидиев. Президентският секретар Димитър Стоянов сяда в Министерството на отбраната. Външен министър ще е Николай Милков. Земеделието ще се ръководи от Явор Гечев. Сектор “Енергетика” се поема от Росен Христов. Александър Пулев ще управлява иновациите и растежа, а Илин Димитров - сектор “Туризъм”. Спортен министър в кабинета на Гълъб Донев става Весела Лечева, а Георги Тодоров ще ръководи електронното управление. 

 

Повече за биографията на министрите може да видите тук. 

 

 

ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.


Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.


Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат, който бе даден на левицата.


БСП получиха третия мандат и респективно - последният шанс за излъчване на правителство в рамките на този парламент. На първите разговори от БСП, ПП, ДБ и ИТН обсъдиха програмата, изготвена още преди седмици при връчения на “Продължаваме промяната” първи мандат. От ИТН посочиха, че тя до голяма степен се припокрива с коалиционното споразумение и нямат много забележки. Направиха обаче някои предложения, които според лидера на левицата Корнелия Нинова бяха добри.


Преди втория кръг от разговори, на който трябваше да бъде обсъден перлсоналния състав на евентуално правителство с мандат на БСП обаче се получи нов разрив. Изтекъл запис от среща на "Демократична България" накара ИТН да излязат от преговорите за правителство. Левицата върна неизпълнен мандат, а вчера Румен Радев обяви състава на служебен кабинет и заяви, че наесен отиваме на предсрочни избори. Те ще се проведат на 2-ри октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3307 |01.08.2022 Reuters: Възможен приоритет за кабинета “Донев” - овладяване на инфлацията, но и ново сближаване с Русия . 0| 2406 |28.07.2022 Филип Попов: На президента му се осладиха служебните кабинети и сякаш е съучастник да има предсрочни избори . 0| 6833 |27.07.2022 Избори на 2 октомври, Гълъб Донев – служебен премиер? . 0| 2713 |11.07.2022 Д-р Гълъбова: Обществото ни страда от ”психопатизация”, Семерджиев е типичният психопат
Реклама / Ads