Реклама / Ads
8| 5365 |16.04.2020 НОВИНИ

”Галъп”: Близо 70 на сто от българите се боят от коронавируса

.
Източник: БГНЕС
Тревогата на българите за коронавируса остава висока, но не продължава да расте. Това показва изследване на ”Галъп интернешънъл” между 13 и 15 април сред 800 души сред национално представителен панел - по телефон и с СМС проучване.
 

Според данните 68 на сто от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса.


29 на сто твърдят, че не се боят или даже никак не се боят, а три процента се затрудняват да отговорят. Регистрираната тревога е по-висока, в сравнение с времето преди въвеждането на извънредното положение, но е почти идентична с тази от миналата седмица, констатират анализаторите и припомнят, че уплахата се увеличи в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.


56 на сто продължават да намират заплахата за преувеличена - и тук няма сериозна промяна спрямо последната вълна на изследване.


39 на сто са на различно мнение или дори на диаметрално противоположното. Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата - на фона на света, коментират от "Галъп", като уточняват, че това съмнение спадна в началото на извънредното положение с ръста на броя заразени, но и сега остава сравнително високо, макар и да не бележи нов ръст.


Общо 75 на сто са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса.


24 на сто са по-скоро или напълно несъгласни. Има и съвсем малък дял затрудняващи се да отговорят. На практика, и тук няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж преди седмица и оценката за правителството остава силно положителна, обобщават анализаторите.


Оценката се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70 на сто в различните ресори дори и над 80 процента - когато става дума за щаба, отбелязват те и допълват, че тепърва ще се види дали ще се задълбочава обичайната в такива случаи плавна ерозия.


Данните са в синхрон с мнението на десетки изследвани от световната асоциация "Галъп интернешънъл" страни - почти навсякъде кризата дава нов кредит на доверие на текущите правителства и те получават висока ситуационна оценка, коментират от "Галъп". Тя по правило е различна от обичайния през останалото време политически рейтинг, уточняват те и припомнят, че при Борисов рейтингът през останалото време беше двойно по-нисък.


Както беше отбелязано и в предходната вълна на изследване, леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса - на фона на обратна тенденция в много други страни.


Общо 73 на сто сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24 процента са несъгласни или съвсем несъгласни. Три на сто не могат да преценят.


Делът на готовите да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам - преди извънредното положение делът на съгласните беше 83 процента, преди седмица пък вече беше 78 на сто.


Вероятно и тук личи известно успокоение, на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата, коментират анализаторите. Те допускат, че ниският (досега) ръст на заболеваемостта може би създава възможност за поява на повече критика към властта и алтернативни гледни точки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4487 |15.04.2020 ООН: Близо 74 млн. души в арабския свят нямат възможност да мият ръцете си . 1| 4410 |14.04.2020 Пожарът край Чернобил - опасно близо до фаталната централа. Има радиация . 1| 3943 |14.04.2020 Валентин Николов: Близо 200 млн. лева са върнати по сметките на ”Булгаргаз” от ”Газпром” . 9| 4478 |14.04.2020 Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българите в борбата с коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads