Реклама / Ads
16| 2913 |12.02.2021 НОВИНИ

”Галъп”: Едва 22% от българите вярват, че изборите са честни

.
Свободни и честни избори и управление според волята на народа са предпоставки за силна демокрация. Само 37% от гражданите, живеещи в страни, припознати за демокрации, по света обаче са съгласни, че и в тяхната страна тези две условия са изпълнени.

Всеки трети по света твърди, че нито едно от двете не е валидно за държавата, в която живее, а 23% смятат, че в страната им е изпълнено само едно от условията. Това показва последното глобално проучване "Гласът на хората" (VOP), проведено от "Галъп интернешънъл" в края на 2020 г. То обхваща 44 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани.

 

46% от световното население се съгласява, че страната му се управлява според волята на хората. Почти толкова обаче са и тези, които не са съгласни.

Българите са сред нациите, които в най-малка степен чувстват, че страната им се управлява според волята на народа. Едва 19% от запитаните у нас смятат така, докато 74% не са съгласни.

 

В това отношение "Галъп" не отчита съществена промяна в последните няколко години, тъй като българите традиционно са скептични за демократичната природа на управлението в страната.

 

Сходни са нагласите у нас и относно свободата и честността на изборите. 22% от запитаните смятат, че като цяло изборите у нас са свободни и честни, докато 65% изразяват скептицизъм.

 


"Галъп интернешънъл"

 

България е сред най-критичните и по отношение на изборния процес. На фона на Европейския съюз и на света като цяло българското общество силно се отличава в критичността си към управлението и провеждането на изборите.

 

От социологическата агенция отчитат константна критика и недоверие към политическия елит в страната и механизмите за вземане на политическата власт.

Индексът Гласът на хората, комбиниращ нагласите към двете твърдения "Моята страна се управлява според волята на хората" и "Като цяло изборите в страната ми са свободни и честни", отрежда на страната ни категорична позиция в "червената" част на скалата.

 

От "Галъп" поясняват, че целта на индекса не е да мери обективни показатели за демократичност, а да отразява до каква степен българите усещат, че властта е придобита по демократичен начин и се осъществява демократично. Оказва се, че сънародниците ни приемат своя демократичен глас като слаб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3593 |11.02.2021 “Репортери без граници”: Ужасени сме от отказа на Гешев да разследва побоят над Димитър Кенаров . 31| 4955 |11.02.2021 Математикът на НОЩ: Ще изкараме и тази седмица. Следващата може и да чуем нещо . 12| 5377 |08.02.2021 Прокуратурата отказа да разследва офшорка, свързана с Пеевски . 2| 2992 |06.02.2021 Българите в 57 държави могат да гласуват на изборите през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads