Реклама / Ads

0| 4398 |14.10.2020 НОВИНИ

Гарантирано е снабдяването с електроенергия за „ВиК Сливен“

.
„ВиК Сливен“ и „ЧЕЗ Трейд България“ постигнаха във вторник споразумение за изплащане на задълженията за електрическа енергия. В тази връзка е отменена процедурата за временно преустановяване на захранването, насрочена за 15 октомври 2020 г. Ръководствата на двете дружества поддържат постоянен, професионален контакт с цел гарантиране на доставките на електроенергия за „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД.

От мрежовия оператор Електроразпределение Юг заявиха, че ще изпълнят заявката на търговеца и няма да преустановят електрозахранването за обектите на затъналото в задължения дружество „ВиК Сливен“, което беше първоначално планирано от търговеца за 15 октомври.

 

В търсене на решение за натрупаните задължения днес се проведе извънредно заседание на Общински съвет-Сливен. С 29 гласа ,,за”, 1 ,,против” 9 ,,въздържал се”, общинските съветници гласуваха единствената точка в дневния ред, свързана с упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ,,Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД, гр. Сливен, което е насрочено за 20 октомври 2020 г. На него се очаква да бъде гласувано приемане на нов съдружник в дружеството - ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, а също и ,,ВиК-Сливен” ООД да получи финансиране от ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, в размер до 1,5 млн. лв. и за сключване на договор за заем, при условията на съгласуван между двете страни проект на договор за заем. Получените средства ще покрият безспорните просрочени задължения за ел. енергия на ,,ВиК-Сливен” ООД към ,,ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.


,,Много пъти сме коментирали тежкото финансово положение на водното дружество. Към момента задълженията му възлизат на над милион и 600 хил. лв. за ел. енергия, което е сериозен риск за неговото бъдещо функциониране. С присъединяването му към ВиК-холдинга, финансовото му състояние значително ще се стабилизира и ще увеличи капитала му”, коментира гласуваното днес предложение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че това е важна стъпка и за стартиране на дейностите по проекта за водния цикъл, който се осъществява с финансова помощ от ОП ,,Околна среда”. Там е необходимо и съфинансиране от ,,ВиК-Сливен” ООД, което ще бъде възможно със заем от Фонда на фондовете. За да бъде отпуснат обаче този заем, е необходимо водното дружество да погаси задълженията си към Басейнова дирекция ,,Източнобеломорски район” и НАП.

 

,,Важно е структурирането на капитала на водното дружество. Това ще му осигури достъп до значителния финансов ресурс на ВиК-холдинга. Надявам се това да е решителна стъпка за разрешаване на финансовите проблеми на ВиК-Сливен”, каза още кметът Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4087 |14.10.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването във вилна зона Беловодски път . 0| 4159 |13.10.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3979 |12.10.2020 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3630 |08.10.2020 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ