Реклама / Ads
2| 4888 |06.06.2018 НОВИНИ

В Гърция пак протестират заради името на Република Македония

.
В цяла Гърция протестират заради преговорите между Атина и Скопие за името на Република Македония. Демонстрации ще има в 24 града, включително и в Пела - родното място на Александър Велики. Организаторите призовават всяко споразумение да бъде подложено на референдум и настояват думата „Македония“ да не бъде включвана в името.
 

Протестът е подкрепен от повечето общини в Северна Гърция и Църквата, като се очаква да събере поне 1000 души. Речи ще държат и представители на духовенството. Организаторите от Комитета за гръцкия характер на Македония искат да отправят силно послание към управляващите, че не са съгласни името „Македония“ да бъде използвано от югоизточната ни съседка.

 

Проф. Вермунд Арбаке, преподавател по политология в Солунския университет „Аристотел“: Ако имаха различен подход, Гърция и Македония можеха много по-рано да решат този спор. Позицията на Външно министерство е ясна - търсят име за всеобща употреба. Но популистките партии категорично отказват да приемат употребата на думата "Македония". Разделението всъщност е в гръцкото общество. Истината е, че трябва да бъде намерено решение, защото никой не печели от това да продължава да има конфликт. Почти неизбежно е "Македония" да остане част от името - независимо дали ще е Горна Македония, Нова Македония, Северна Македония и т.н. Която и партия да беше на власт, щеше да има същата позиция спрямо Македония. В същото време, който и да е в опозиция, винаги ще обвинява управляващите, че политиката им не е в интерес на Гърция и гръцкия народ.

 

Ако за Гърция залогът е стабилността на кабинета на Ципрас, в Македония е още по-голям: в края на месеца на срещата на върха на страните от ЕС ще се вземе решение дали да се вземе препоръката за започване на преговори на членство на Скопие в Съюза. Ако спорът с името не се разреши, това със сигурност ще бъде невъзможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4832 |06.06.2018 Васелин Марешки поиска оставката на Каракачанов заради изтребителите . 3| 5913 |06.06.2018 Безсилие: Пелов бил от месец в Ботевград, но не го намирали заради брадата . 4| 6482 |05.06.2018 Фрогоко: Резервни защитници бягат от делото КТБ заради неговия абсурд . 0| 4174 |04.06.2018 Превозвачите плашат, че ще протестират и в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads