Реклама / Ads
0| 2719 |07.09.2022 НОВИНИ

”Газпром” иска от Китай рубли и юани за газа - отговор на евросанкциите

.
Руският газов монополист ”Газпром” обяви, че ще направи промени в заплащането на контрактите за доставка на природен газ за Китай от евро в руски рубли и юани. Това е поредната ответна мярка на Кремъл към валутите на страните, които смята за ”неприятелски” заради наложените от САЩ и Европейския съюз санкции след инвазията в Украйна.
 

Държавният газов гигант на Русия е подписал допълнително споразумение по темата към съществуващия договор с китайската корпорация "Чайна нешънъл петролиъм" на 6 септември, посочва в официално изявление "Газпром". Плащанията ще се правят 50% в рубли и 50% в юани, като анексът влиза в действие незабавно, твърди добре информиран източник, пише още Банкеръ.

 

Руският президент Владимир Путин поиска преди няколко месеца от основните потребители на синьото гориво на "Газпром" от Европа да се издължават за суровината в рубли след като Вашингтон и приятели замразиха равностойността на над 300 млрд. щ. долара от резервите на "Банк России" в зелени пари и евро заради войната в Украйна. Няколко купувачи отказаха да се съобразят с изискването и руската компания отряза доставките им (включително на България и Полша), докато най-едрите клиенти (в това число Германия и Италия) се съгласиха с новите условия на Москва.

Русия премина към плащания в рубли за синьото гориво и с Турция, която не се присъедини към западните санкции и се радва на близки отношения с Кремъл.

 

Първоначално обаче само една четвърт от общото договорено количество руска суровина ще бъде обслужвано в руската валута, а останалото - в долари и евро, твърди запознато с въпроса лице, като делът в рубли ще нараства с течение на времето.

Контрактът на "Газпром" за доставки на синьо гориво на Китай чрез газопровода "Силата на Сибир", подписан през 2019-а, се оценява на 400 млрд. щ. долара и има 30-годишен срок на действие. Газовите потоци нарастват стабилно и трябва да достигнат най-малко 15 млрд. куб м през 2022-а. За сравнение, през миналата година са доставени 10.4 млрд. куб метра.

 

През февруари, когато президентът Путин бе на посещение в Пекин, преди Русия да нахлуе в Украйна, "Газпром" подписа втора сделка за още 10 млрд. куб м годишно природен газ за срок от 25 години през нов тръбопровод, но тези доставки все още не са започнали. Няколко седмици по-късно, вече във военновременни условия, руският газов гигант подписа контракт за изграждането на връзката "Съюз Изток" през Монголия до Китай, по която ще могат да текат годишно по 50 млрд. куб м природен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2695 |07.09.2022 Унгария иска ЕС да вдигне санкциите срещу някои руски олигарси . 0| 2868 |06.09.2022 МААЕ иска постоянна зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“ . 0| 2863 |06.09.2022 „Газпром“: Китай ще плаща за руския газ в рубли и юани вместо в щатски долари . 0| 2754 |06.09.2022 България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads