Реклама / Ads
0| 2695 |07.09.2022 НОВИНИ

Унгария иска ЕС да вдигне санкциите срещу някои руски олигарси

.
Унгария отново се оказва пречка, когато става въпрос за санкциите на ЕС срещу Русия - този път като настоява трима руски олигарси да бъдат премахнати от списъка със санкции.
 

Според двама от дипломатите, засегнатите руски бизнесмени са Алишер Усманов, Петър Авен и Виктор Рашников. Усманов натрупа богатството си в минното дело и инвестициите и е бивш акционер във футболен клуб Арсенал. Авен е бизнесмен и политик, ръководил най-голямата търговска банка в Русия. Рашников е милиардер от желязо и стомана.


ЕС има краен срок до 15 септември да поднови мерките си срещу лица, които са били санкционирани след избухването на войната на Русия в Украйна. В противен случай те ще изтекат. В рамките на блока това удължаване се разглежда като техническа формалност, както беше с предишните санкции срещу Русия заради Украйна от 2014 г.


Унгария обаче дава сигнал, че Брюксел ще се поизпоти. Будапеща е поискала да премахне трима руски граждани от списъка със санкции на ЕС, според четирима дипломати и служители на ЕС, предават от "Politico". Това не е първата спънка по темата, която идва от Унгария. По-рано тази година Орбан се противопостави на петролното ембарго. 


Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач каза, че ЕС ще постигне съвместно решение относно списъка със санкции. 


"Списъците със санкции на ЕС непрекъснато се преразглеждат и отново и отново има опасения, че включването на определени лица или образувания в списъка със санкции не е достатъчно обосновано“, написа той в Twitter.


Унгария също поиска от ЕС да разшири изключението за санкции за хуманитарна помощ. Това създаде страх сред други страни от ЕС, че Будапеща иска да създаде вратички в санкциите в момент, в който Европейската комисия се опитва да затегне правилата. 


Пратениците на ЕС ще обсъдят войната в Украйна на срещата си в сряда. Въпреки че разширяването на списъците със санкции не е официално в дневния ред, исканията на Унгария определено ще бъдат повдигнати по време на преговорите, предвид възмущението, което вече предизвикаха, казаха дипломати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2868 |06.09.2022 МААЕ иска постоянна зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“ . 0| 3133 |06.09.2022 Унгария и Италия трайно намаляват зависимостта си от руския газ . 0| 2754 |06.09.2022 България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията . 0| 2772 |05.09.2022 Иван Таков: Искането на държавата да придобие ”Топлофикация” има резон само срещу ясни гаранции за софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads