Реклама / Ads
1| 3204 |13.02.2023 НОВИНИ

ГДБОП преструктурира отдела си за киберпрестъпления

.
Източник: личен архив
Правим сериозно преструктуриране на отдел „Киберпрестъпност“, който ще бъде обособен в самостоятелна дирекция в рамките на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР.
 

Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов пред БТА, във връзка с професионалния празник на служителите на ръководената от него служба.

 

Той уточни, че предложението за преструктуриране на отдела е вече направено и съвсем скоро предстои да влезе в крайна фаза.

 

„Това ще ни даде възможността значително да увеличим щата на дирекцията с IT (ай ти) специалисти“, коментира Стоянов като отчете, че ще има трудности по привличането на качествени професионалисти, които да са доволни от заплащането. На въпрос дали може да се направи нормативна промяна, с която да се увеличат техните възнаграждения, Калин Стоянов заяви, че се мисли в тази посока.

 

Той отбеляза, че все пак заплащането не би следвало да бъде основна и единствена цел на работещите в МВР, а удовлетворението, което биха изпитали от свършената работа.

 

По думите на Стоянов престъпленията, свързани с интернет пространството се увеличават, както и хакерските атаки. Той добави, че ежедневно постъпват огромен брой сигнали за такива престъпления. Като по думите му трудно може да се установи от коя държава или континент са извършени те. 

 

Във връзка с професионалния празник на служителите работещи в ГДБОП, главен комисар Калин Стоянов изказа своята признателност и благодарност към своите колеги. „Нека всички служителите на ГДБОП и техните близки да бъдат здрави и много успешни, да отстояват своята позиция и всеки ден да надграждат постигнатите резултати“, каза Стоянов.

 

Той отбеляза, че ГДБОП е най-сериозната оперативно издирвателна служба в България.

 

Директорът на ГДБОП даде висока оценка за постигнатите резултати от служителите в дирекцията през изминалата година.

 

Той посочи, че по линия на производството, разпространението и трафика на наркотици през 2022 г. са задържани 80 кг хероин, 400 кг марихуана и 8000 стръка канабис, множество таблетки амфетамин и други видове наркотици.

 

Установени са също така около 40 млн. къса цигари без акцизен бандерол, разкрити са и две незаконни фабрики за производство на цигари. Стоянов отбеляза още и съвместния успех с партньорските служби в Испания, където е неутрализирана престъпна група, разполагаща с нелегално оборудване за производство на цигари с най-високия производствен капацитет в Европа, установен до момента.

 

В този случай са установени около 300 хил. кутии цигари без бандерол, над два тона нарязан тютюн, около шест тона стрит тютюн, машини и оборудване. 

 

Стоянов посочи още, че приоритетна линия на работа на ГДБОП е борбата с нелегалната миграция. „За изминалата година имаме пресечена и документирана дейност на седем престъпни групи, задържани са 95 души, 46 са привлечени като обвиняеми“, съобщи гл. комисар Калин Стоянов. Той добави, че са задържани и около 520 нелегални мигранти на територията на страната. 

 

Директорът на ГДБОП обясни, че организаторите на престъпните групи за трафик на мигранти са предимно чужди граждани. „В България нашият контингент е изцяло профилиран и ангажиран с това да указва логистична подкрепа на незаконно преминаващите – ангажирани са с транспорта, осигуряването на подслон и храна“, каза Стоянов. По думите му все по-често се срещат случаите, в които превозващият мигранти е чужденец, дошъл в страната ни, само за да извърши съответния курс на нелегален трафик. 

 

На въпрос дали прокуратурата вече е изпратила до ГДБОП искане да предостави информация, която има за новите санкционирани българи по закона „Магнитски“, главен комисар Стоянов заяви, че писменото искане се очаква и дирекцията ще предостави цялата налична информация.

 

Във връзка с разследването за злоупотреби при строежа на автомагистрала „Хемус“, което стартира в ГДБОП през 2021 г. и вече има деветима души, които са обвиняеми, Стоянов заяви, че работата по този случай продължава ежедневно и интензивно.

„Надявам се, че досъдебната фаза ще приключи съвсем скоро и в едно кратко бъдеще ще се изготвят обвинителни актове, които да бъдат внесени в съда“, добави той. Също така посочи, че в ГДБОП се извършват и други проверки, свързани със строителството на автомагистрали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3303 |26.01.2023 Мащабна операция на ГДБОП във Видин . 1| 3090 |11.01.2023 ГДБОП разби престъпна група, принуждавала българи да просят в Швеция . 1| 3070 |19.11.2022 Шефът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП: Получаваме до 70 сигнала на ден . 2| 9973 |10.11.2022 Масирана акция на ГДБОП в Търговище, Разград и Харманли /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads