Реклама / Ads
0| 4658 |18.04.2022 НОВИНИ

Ген. Атанасов за спецправосъдието: Елемент на Борисовата държава беше закрит, няма да има преследване и прикриване

.
Атанасов
Един от елементите на Борисовата държава беше закрит. Така съпредседатеят на ”Демократична България” ген. Атанас Атанасов коментира закриването на специализираните съд и прокуратура. По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.
 

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.


На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.


На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.


Според Атанас Атанасов политическите сили в парламента се снишават по темата с изпращането на оръжие за Украйна


"Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам едно снишаване. Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме", заяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3743 |15.04.2022 Министър Атанасов продължава с Фейсбук изявите: Има смисъл! /видео/ . 0| 3648 |14.04.2022 ДБ след закриването на спецправосъдието: От днес ще дишаме по-свободно . 0| 3167 |12.04.2022 Десислава Атанасова доволна от спеца по делата им за ОПГ . 0| 3092 |12.04.2022 Докато му искат оставката, Атанасов бяга от проблемите и чете книжки на деца /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads