Реклама / Ads
8| 3734 |25.08.2021 НОВИНИ

Ген. Гяуров за побоя под колоните на МС: Страхотно безобразие! Това да биеш вързан човек е…

.
Ген. Димо Гяуров Източник: стопкадър, Нова телевизия
Безобразие. Страхотно безобразие. Твърдя, че може да се говори за наличие на данни за престъпление от страна на полицейските служители. Може би има данни за средни телесни повреди. Така ген. Димо Гяуров коментира пред Нова телевизия полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести.
 

Той определи реакцията на правоохранителните органи след случилото се на протестите като „спотайване и укриване на истината“.

 

„Полицията има право да използва специални средства и сила, докато сломи съпротива или преустанови нападение срещу себе си. Оттам нататък няма право да пипне задържания с пръст. Това да биеш вързан човек е…”, добави ген. Гяуров.

 

Що се отнася до предложените промени в службата за охрана той е на мнение, че има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО.

 

„Не съм сигурен, че промените в Службата ще се случат.  Има три проекта на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ” е най-качествен. Аз не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент“, обясни той.  

 

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица. „Личи известно заяждане, дори в мотивите на законопроекта. През годините този списък нарасна неимоверно много. По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ”, посочи ген. Гяуров, като допълни, че заплахите през годините се броят на пръсти.

 

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана. „С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията”, „Борба с терора” и други, на която се даде възможност  да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър”, каза още Гяуров.

 

С това, че ще се премахнат от списъка министрите, членовете на президентската администрация и кмета на София, ген. Димо Гяуров смята, че няма да се решат кой знае какви проблеми и няма да се спестят много пари.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3880 |23.08.2021 Аламанов за побоя зад колоните: Залива ме вълна от срам . 1| 3461 |18.08.2021 Стоилов: Да се изясни участвали ли са представители на охранителни структури в побоя на протестиращи . 4| 8846 |17.08.2021 Антоанета Цонева: Водачът на побоя зад колоните на МС свърза по символичен начин Борисов и Гешев . 25| 9386 |17.08.2021 Там, зад колоните, ужасът е жив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads