Реклама / Ads
0| 4400 |10.08.2016 НОВИНИ

Ген. Киров: Решенията за „Южен поток“ са ултиматум и натиск за България

.
ген. Кирчо Киров
Ултиматум и косвена форма на натиск към България представлява решението на руския президент Владимир Путин да се построи само едната тръба на газопровода „Южен поток“, както и изчакването на руската страна към решението, взето от България, коментира по Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на НРС.
 
Според него подобряването на отношенията между Турция и Русия е от голямо значение за тях, но същевременно пряко засяга и България. Ако започне строителството на втората тръба на газопровода „Турски поток“, това сериозно заплашва страната ни със заобикаляне от големи транзитни количества газ.

„В този смисъл съдбата на нашите стратегически планове за построяване на газоразпределителен хъб на наша територия се поставя под въпрос, и по-точно включването в него и на руски газ. Още повече силно резервираното изявление на руския президент Путин, че България и ЕС трябва да дадат железобетонни юридически гаранции, които те засега не виждат, е много симптоматично и много обезпокоително“, коментира ген. Киров.

По думите му така или иначе България е поставена в тези условия и най-вече от нейната активност и от отчитането на нашите национални интереси зависи това до каква степен ще бъде възстановен „Южен поток“. „От това зависи също и тази „форма на натиск“ дали би могла да се реализира ефективно и до каква степен ще се реализира вариантът за Турция и тогава при другата ситуация ние ще бъдем принудени да купуваме газ“, каза бившият ръководител на НРС.

Ген. Кирчо Киров отправи препоръка, при посещението на премиера Бойко Борисов в Турция, в делегацията да участва и председателят на Държавна агенция разузнаване. От решаващо значение за националната ни сигурност е ръководителите на нашите ведомства да поддържат тесни контакти със своите партньори в региона, категоричен бе ген. Киров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |30.06.2016 Киров: От 2004 г. знаем, че в България може да има атентати . 8| 4911 |01.06.2016 Киров: САЩ предупреждават своите за удари на Европейското по футбол . 40| 7118 |28.05.2016 Путин отказва „Южен поток“, иска „Северен“ . 7| 4145 |20.05.2016 Кирчо Киров: Политическата поръчка срещу мен няма да изпълни своя замисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads