Реклама / Ads
45| 6253 |10.04.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Ще предложа носенето на маски да стане задължително

.
ген.-майор Венцислав Мутафчийски
Истински съм разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски в студиото на ”Панорама” тази вечер.
 

Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, предупреди генералът.

Той обясни, че са се появили много хора, които са отправяли грешни послания. Няма единност в обществото, смята Мутафчийски.

 

Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процента на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

"Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата", каза той.
При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой - не. Според ген. Мутафчийски такива неща в цивилния живот не бива да се случват и именно това е била целта на взетите мерки.

 

Тестовете със сигурност няма да решат проблема, смята Мутафчийски. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет. Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време. Топлото и влажно време не му влияят съществено.

С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

 

Той уточни:" Има голяма надежда и ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че може да се справи една малка държава, която има ограничен ресурс".
Според него ние сме царе на изключенията, до такава степен, че правилата стават изключение. С напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, смята, че би трябвало да се предложат по-строги мерки.

 

Генеларът допълни: "Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора." Той заяви, че ще предложи това на правителството. "Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11905 |08.04.2020 Велизар Енчев: Корумпиран тип искаше през 2016 г. да предложа Мавродиев за шеф на ББР . 41| 20702 |31.03.2020 Слави към Мутафчийски: С нетърпение чакам, генерале, майоре, професоре, докторе, вечерен час . 10| 9237 |31.03.2020 Изненада! В България носенето на маски е забранено със закон /допълнена/ . 25| 7226 |31.03.2020 д-р Любомир Киров: Носенето на маска на открити пространства е безсмислено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads