Реклама / Ads
21| 10508 |07.10.2015 НОВИНИ

Ген. Румен Радев: Договорът с Полша за МиГ-29 не е панацея

.
Ген. Румен Радев
Договорът с Полша не е панацея и той не може да реши напълно проблемите ни. Но страната има ограничен капацитет. Имаме спешна нужда от шест ремонтирани самолети до края на годината. Шест поправени двигателя не правят шест самолета.Това заяви командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев в предаването "Още от деня" по БНТ.
 
Нашите летци летят опасно малко, но тъй като не мога да гарантирам сигурността и живота на пилотите ни, бях принуден да подам оставка. Ако не вземем мерки сега, догодина няма да можем да поемаме дежурства за НАТО. Сега приложихме канибализъм, т.е. сглобихме самолети от частите на останалите, призна генералът.  

Той разкри и подробности от разговора с премиера Бойко Борисов, след което си върна оставката."Премиерът се ангажира с ясна държавна позиция по отношение на ВВС. Той се убеди, че става въпрос за националната ни сигурност. Най-важният въпрос за нас е дали ще инвестираме в изтребителите си или ще преминем към нов тип самолети. Моето мнение е, че трябва да заложим на нов тип самолети", заяви Радев.

"МиГ-29 бе политическо решение. Това е прекрасен самолет, но с изключение на висока маневреност и сигурност за пилотите, той друго не може да ни осигури. Мит е, че поддръжката му е евтина. Ние наближаваме критична точка на експлоатация на самолетите си. Разходите за Миг-29 до 2030 г. са съизмерими с разходите, които ще дадем за нов тип изтребители, които ще отговарят на изискванията на НАТО", категоричен е шефът на ВВС.

"Един нов самолет ще се експлоатира около 40 г., той ще е по-надежден и ще има повече възможности. Когато има нов самолет ще могат да се разгърнат нови програми. Той даде пример с Унгария, която благодарение на превъоръжаването си, е подобрила икономиката си и е открила хиляди нови работи места. В тази връзка става дума за политическо решение. Предпочитам нашите летци да летят на надеждна и боеспособна техника".

"Въпреки недостига на ресурси и старата техника пилотите ни дават всичко от себе си", категоричен е ген. Радев. Той не се съгласи с твърденията, че ВВС са изпаднали в летаргия и бойният ни дух е прекършен. "Ще мине повече от година преди да се стигне до ремонта на изтребителите ни", отбеляза със тревога генералът ни. "Ние сме на етап, при който страни като Полша, Унгария, Румъния, Унгария взеха нова бойна техника и вече са на друго ниво.

Договорът с Полша не е панацея и той не може да реши напълно проблемите ни. Но страната има ограничен капацитет. Имаме спешна нужда от шест ремонтирани самолети до края на годината. Шест поправени двигателя не правят шест самолета".

Може да се наложи да си сътрудничим с други страни от Алианса по схема - от нас радарите, от вас - самолетите. След 103 г. славна история на ВВС ще се наложи да разчитаме на друг да осигури сигурността ни, завърши ген. Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 10534 |07.10.2015 Космонавтът: Договорът с Полша бракува МиГ-29 . 32| 8833 |06.10.2015 Цв. Василев пред „Форбс“: Пеевски е само инструмент за рекет . 7| 4227 |06.10.2015 Ненчев не отстъпва от своето: Договорът с Полша е много изгоден . 12| 4716 |02.10.2015 Ген. Радев: Няма да бъда командир на ВВС, ако някой друг ни охранява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads