Реклама / Ads
10| 6118 |29.11.2013 НОВИНИ

Ген.Тонев: Дългът на ВМА е критика към държавата

.
"Обвиненията, че оставям дългове на ВМА, са по-скоро критика към държавата, а не към мен или към структурата", каза Тонев. "Преди 12 години моят екип пое ВМА с активи на стойност 2,1 млрд. лева и я оставяме с такива на стойност 3,5 млрд. лв., т.е. ние сме свалили от плещите на държавата разходи. Тези разходи не са били поети, но те съществуват и работят. Дълговете са по-малко от 1%. Втората страна на въпроса е, че това са оборотни дългове", подчерта той.
 

"Отношението към инвалидите е единица мяра за цивилизованост на едно общество", каза ген. Тонев по повод случая с Александър Добрев, болното от мускулна дистрофия момче, което обяви органите си за продан в eBay, и допълни: "Случилото се е показател, че системата не работи. Не е възможно такъв случай да не получи помощ на първично ниво, а да се стига до медии. Необходимата на семейството му сума от 12 хил. лева е смешна, предвид цената на за консумативите, които се използват в медицината, но за семейството е астрономическа", заяви Тонев пред БНТ.

По негови думи през голяма структура като ВМА минават не само чисто медицински случаи, а и социални такива, които изискват диалог с различни институции, които не винаги са били компетентни. "През 12-те години начело на ВМА, преживяхме много трудни моменти, сред които атентатът в Кербала, престрелките в София и т.н., но по-важното е сериозният напредък в определени области, като ендоскопската хирургия и инвазивната кардиология. Те обаче са като малки оазиси", подчерта Тонев. Според него организацията на здравната система в страната е изградена на доброволен принцип. , т.е. няма ясно изградена йерархия на начина, по който постъпва пациентът на различните нива, от най-ниското до най-високото. Обвиненията към лекари, болници и системата, че източват НЗОК, означават, че просто има дублиране на структури.

"Не успях да се справя с мотивирането на добрите лекари да изведат на преден план в техните звена плащането за резултат, а не за усилия. Усилията без резултат не заслужават заплащане", подчерта ген. Стоян Тонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5444 |29.10.2013 Чобанов: Дългът достига 18 милиарда лева в края на 2014 г . 85| 4998 |09.07.2013 Според БСП посланическата критика била за ГЕРБ . 15| 8875 |31.07.2012 Циганите, корупцията и затворите у нас са обект на критика в доклад . 8| 4883 |19.07.2011 Нова порция критика в проектодоклада на ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads