Реклама / Ads
0| 2836 |08.03.2022 НОВИНИ

Генчовска: Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница

.
Теодора Генчовска Източник: БГНЕС
”Решихме да дойдем в Молдова, защото вие изпитвате най-голямото натоварване от войната в Украйна. България може да помогне на Молдова в бежанската криза”, заяви българският външен министър Теодора Генчовска на брифинг заедно с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску.
 

По думите ѝ тази вълна тепърва ще нараства.

 

"Обсъдено е България, заедно с Румъния и Молдова, да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница, като целта е екипите да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България", допълни Теодора Генчовска.


Министър Попеску е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, но въпросът ще бъде обсъден на Министерски съвет, с цел да се види каква е възможността България да осигури освен редовните автобусни линии и допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България.

 

"България заявява подкрепата си за европейската перспектива на Украйна, но и за европейските аспирации на Молдова и Грузия", добави Теодора Генчовска.
Министърът на външните работи Теодора Генчовска днес е на посещение в Молдова. Тя беше посрещната от посланика ни там Евгени Стойчев, предава БНТ.

 

Министър Генчовска ще посети град Тараклия на 200 км южно от Кишинев, където има българска общност. На връщане оттам българските граждани, пожелали да напуснат Молдова, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет. Около 70 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова.

 

Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2947 |04.03.2022 Генчовска: Основен приоритет на НАТО ще е конфликтът да не излезе от границите на Украйна . 0| 2861 |28.02.2022 Министър Генчовска: България подкрепи санкциите, приемаме украински бежанци . 10| 3127 |22.02.2022 Порошенко: Путин вече може да се цели към България, Румъния, Чехия или Полша . 3| 2873 |22.02.2022 Димо Гяуров: Няма директна заплаха за България, а само косвена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads