Реклама / Ads
1| 5918 |24.02.2016 НОВИНИ

Георги Божинов: Шефът на КЗК контролира 10 млрд, трябва да е независим

.
„Човекът, който заеме поста председател на Комисията за защита на конкуренцията, не може да бъде сянка на министър-председателя. За това този човек трябва да бъде избиран с по-широко мнозинство”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов по време на дебатите за КЗК.
 

Само така според него, той ще може да носи отговорност и да не бъде подвластен  на тези, които са го избрали, защото именно те разпределят публичните средства.

Божинов обясни, че с приемането на Закона за обществените поръчки мястото на председателя на КЗК в обществено-икономическия и политическия  живот на страната е станало друго. Той поясни, че тежестта, която законът отрежда на комисията, главно за антимонополна дейност и защита на конкуренцията, се е преместила в областта на обществените поръчки. „Председателят на комисията се превърна във властелин на управлението на почти 10 млрд. лв. - на толкова възлизат средно годишно обществените поръчки, и на хиляди процедури, от които голяма част се обжалват”, заяви народният представител и допълни, че заемащият този пост е получил право по свое решение да възлага на членовете на комисията и определени от него експерти да разглеждат делата.  „Делата и решенията на КЗК не подлежат на съдебен контрол”, подчерта Божинов.  По думите му за това към ръководителя й трябва да бъдат въведени по-строги изисквания.

 

Божинов заяви, че поради изброените причини левицата предлага изменение на Закона за КЗК, така че: за избран за председател на комисията да се смята кандидатът, получил повече от 2/3 от гласовете на присъстващите народни представители, а за избран за зам.-председател или член на комисията да се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Той уточни, че ако няколко кандидати за една длъжност  са получили необходимите гласове, избраният да бъде претендентът, получил най-много гласове.

 

„Когато се избира с гласовете само на 50% от присъстващите народни представители, за мнозинството не е проблем да наложи личност, която да изпълнява безпрекословно волята на тези, които разпределят публичните средства. Така те ще определят и изпълнителя на обществената поръчка”, предупреди социалистът. Божинов напомни, че министър-председателят е отменил редица обществени поръчки. Той изрази мнение, че преди да бъдат отменени тези поръчки, са били разпределени. По думите му, така е изместен основният им смисъл и постигането на конкретно обществено благо, към разпределянето на средства и кой ще е техният получател.

Предложението на левицата обаче бе отхвърлено от мнозинството в пленарната зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5588 |19.02.2016 СДВР допуска: 16-годишният Георги Игнатов е убит случайно . 29| 8787 |15.02.2016 Л. Георгиев: Прикриха, че зад атентата срещу Доган е Ердоганова Турция . 13| 4393 |08.02.2016 Кристалина Георгиева към Борисов: Ще продължа работа в Еврокомисията . 24| 7882 |29.01.2016 Шефът на "Подкрепа": Делян Добрев дестабилизира държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads