Реклама / Ads
0| 3623 |09.05.2022 НОВИНИ

Георги Ганев: Хората страдат не само от цената на петрола, но и от липсата на конкуренция

.
Георги Ганев Източник: БГНЕС
В миналото си рафинерията в Бургас е работила с неруски петрол. Пазарът за горива за крайния потребител и домакинствата с техните превозни средства страда не само от цената на петрола, но и от липсата на достатъчно конкуренция по отношение на доставките. Става въпрос за складовете, с достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция. Това коментира депутатът от ”Демократична България” Георги Ганев в ефира на Нова телевизия.
 

Относно очакванията на Мика Зайкова бензинът и дизелът да стигнат до 5-6 лева за литър, той каза: „Много уважавам г-жа Зайкова, но бих искал да видя разчетите, върху които е направена тази прогноза. По-скоро ми се струва, че няма да е толкова много увеличението. Разбира се това почива на някаква надежда, че конфликтът няма да продължи дълго време”, заяви Ганев.

 

„Отдавна повдигаме въпроса за складовете, за достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция между търговците на горива”, коментира депутатът.

 

Относно внасянето на бензин и дизел с цистерни, Ганев обясни, че това е възможно.

„Въпросът е да се облекчи този режим и „Луклойл” да бъде подложен на малко по-сериозна конкуренция. Дори да продължи да се покачва цената, това ще е с по-малко отколкото ако продължи това квазимонополно положение на пазара”, заяви Ганев.

 

Запитан дали властите нарочно поддържат настоящото положение, депутатът каза: „Нашите съмнения с колегата Димитров са, че последните 10 години това е било поддържано. Опитите на хора като Ваньо Танов да се опита да подложи този процес на някакъв контрол не бяха постигнали никакъв успех”, заяви Ганев.

 

Според него е възможно чрез признаването на чужди данъчни складове да се наложи по-голяма конкуренция.

 

Относно цената на газа, Ганев заяви, че азерският газ е договорен на много добра цена. „Азерите сега имат интерес тази цена да се промени. Не виждам как може да поевтинее газовият микс в България”, заяви Ганев.

 

За диференцираното ДДС и регулираните цени, Ганев каза: „Регулираните цени не е нужно да се регулират през ДДС. Що се отнася до другите диференцирани ставки – хубаво е да го правим това, след като знаем какво ще се случи. Вече имаме 2 диференцирани ставки, въведени юли 2020 г. – дайте да видим какво е станало?”, каза депутатът.

 

„Привърженик съм на идеята цялостната единна ставка на ДДС да се свали, доколкото позволява бюджетът”, коментира депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5354 |08.05.2022 Експертът Георги Лозанов: Петата колона на Кремъл е окуражена, хибридната война е в много тежка фаза . 0| 6051 |08.05.2022 Ден на магарето: От някои магарии на хората и животните се изчервяват . 0| 3376 |08.05.2022 Сергей Станишев: Хората едва плащат сметките, трябва мощен пакет от социални мерки. Къде е БСП? . 0| 9679 |08.05.2022 .

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads