Георги Събев: Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход
![.](/images2/Jessica/kiselo_mlqko_bgnes.jpg)
Той подчертава, че това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз и само още няколко такива продукта в Евросъюза имат тази привилегия.
Специфичното е, че сертифицирани производители от територията на цяла България могат да използват това означение.
Заявката за защитеното наименование е подадена от Сдружение "Български традиционни млечни продукти" и се очаква скоро такава защита да получи и Българското бяло саламурено сирене.
Киселото мляко е млечен продукт, произведен чрез ферментация на мляко с кисело-млечна култура.
За българското кисело мляко това са lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, като този продукт има доказани здравни ползи.
Моля, подкрепете ни.
![Visa](/theme/03/assets/img/pmcards/visa.png)
![Mastercard](/theme/03/assets/img/pmcards/mastercard.png)
![Visa-electron](/theme/03/assets/img/pmcards/visaelectron.png)
![Maestro](/theme/03/assets/img/pmcards/maestro.png)
![PayPal](/theme/03/assets/img/pmcards/paypal.png)
![Epay](/theme/03/assets/img/pmcards/epay.png)