Реклама / Ads
8| 4786 |19.07.2014 НОВИНИ

Кр. Георгиева: Искам да изпълня мандата си докрай

.
Моето име се спряга за външен министър на ЕС, защото минавам критерия за компетентност. Това не е достатъчно обаче. В една конфигурация имам шанс, в друга нямам. На 31 август ще разберем, коментира в „120 минути” еврокомисарят ни Кристалина Георгиева.
 

 

Обективно знаем, че в сегашната Комисия председателят Жозе Мануел Барозу е от Европейската народна партия, госпожа Катрин Аштън е от социалистическото семейство.  Има основание да се очаква това да се възпроизведе в следващата ЕК, но тъй като има и други позиции – например, господин Ван Ромпой е от Европейската народна партия, но това не означава обезателно, че следващият председател на Съвета ще бъде от Европейската народна партия”, обясни Георгиева.

 

Като кандидат за върховен представител на ЕС за външната политика Георгиева изтъкна важността на българското присъствие сред спряганите имена за поста. „Това, което става по света, ни засяга и колкото повече си затваряме очите и стесняваме хоризонта, толкова по-неадекватни сме при вземането на решения вътре в страната. Българи, които отварят прозорец за нашите хора, помагат на България”, смята българският еврокомисар.

 

„Ние няма как да се изолираме и да живеем тук, ние, на нашата много красива, прекрасна територия, но без да имаме отношение към външния свят и нашата външна политика също да бъде по-активна в това отношение”, смята еврокомисарят.


Орешарски застана зад мен за кандидатурата ми, макар че не се стигна до обсъждане. Ние имаме сложна политическа ситуация у нас, затова не е лесно елитът да се обедини. Банковата стабилност у нас е факт. Това обаче не означава, че надзорът работи добре. Трябва да влезем в банковия съюз, за да има по-голям контрол, убедена е Георгиева.

 

Ясно е, че банката няма да отвори на 21 юли. Нямаме нужда да решаваме проблема толкова бързо. Даже е по-добре да изчакаме новия парламент, смята Кристалина Георгиева.

 

В Европа има тревога, че България не върви напред, но Европа трябва да поеме грижата за нас. Винаги съм заемала позиция, че ЕС трябва да са по-ангажирани с новите членки, подчерта тя.  

 

Имаме „Дунав 2”, защото аз помогнах да не загубим парите за него. Аз бях единственият човек от Източна Европа вицепремиер на Световната банка, все още на това място няма човек оттам, похвали се еврокомисарят.

 

На въпрос във Фейсбук защо не се върне у нас и да стане служебен премиер, Георгиева отговори:  Имам златно правило.  Не казвай хоп преди да си скочил, ако ми го зададат като въпрос, ще се замисля сериозно. Но сега искам да изпълня мандата си, имам още малко работа, пък след това ще мисля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4908 |18.07.2014 К.Георгиева: Готова съм да поема отговорност, ако България го поиска . 19| 5280 |17.07.2014 ГЕРБ: Искаме оставка на Искров и на отговорния подуправител . 20| 4681 |04.07.2014 Овчаров: Не изпълнявам поръчки на Първанов, Пеевски и ДПС . 10| 5730 |28.06.2014 Йордан Соколов: Прокуратурата изпълнява политически поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads