Реклама / Ads
35| 5524 |07.08.2014 НОВИНИ

Георгиева: Тъжно е, само в София да говорят, че нямам шанс за позицията

.
Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева не смята, че е отпаднала възможността да стане следващ върховен представител за външната политика на Европейския съюз и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия, каза тя пред БНР.
 

В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител, добави Георгиева и още: "Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанс за тази позиция." Преговорите какви други варианти са възможни ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите - достатъчно много.

 

"Моята работа в Банката и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме", каза тя. Българският еврокомисар препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната. "Вие видяхте през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор. Аз съм изцяло за това и също смятам, че е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната", заяви Кристалина Георгиева.

 

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, каза Георгиева. Според нея обаче трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.

 

За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност към страната и към ЕС. Ще продължа да работя за доброто име на България. Не приемам тази номинация като даденост или като нещо, което ми се полага по право. Радвам се, че решихме да сме в категорията на страните, които когато имат успешен човек в комисията продължават мандата му, за да може да се позиционира за по-добър ресор, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6056 |04.08.2014 Кметът на Мизия: Наводнението не е само от дъжда . 18| 5231 |04.08.2014 Георгиева: ЕК е готова да помогне, ако помощ бъде поискана . 6| 5441 |01.08.2014 Следовател се самоуби със служебно оръжие, намери го детето му . 2| 4683 |31.07.2014 Само българи, италианци и гърци не се чувствали граждани на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads