Реклама / Ads
76| 11828 |29.09.2015 НОВИНИ

М. Георгиева: Възрожденските песни са по османо-турски мелодии

.
Мариана Георгиева
Това е гавра с българската история и с борбите на българския народ, коментира по НТВ Юлиан Ангелов от ВМРО по повод песента за Райна Попгеоргиева, изпята на турски с изопачен текст при откриването на ДПС кампанията. Самият изпълнител съобщи, че на турски имало две песни с тази музика.
 
Ангелов посочи, че песента на митинга била започната на български с оригиналния текст, а след това минала на турски. Ангелов изрази недоумение, че с тази песен се открива кампанията и че след това се запяло на турски. Нямам нищо против да се използват български песни, но при ДПС няма нищо случайно.

Форумът е откриване на кампанията в Исперих в събота, осведоми Мариана Георгиева от ДПС. Това е някакво недоразумение. Въпреки видеото, в което се казва, че става въпрос за автентична турска песен с любовни мотиви, никой не може да възрази, че става дума за две песни. Не за изпята като една. Едната е популярната за Райна княгиня, другата е турска народна песен с друго съдържание и лирическа героиня. Мелодията е една. Коректно е да се обърнем към музиковедските изследвания, призова тя. Популярният фолклор в България води началото си от възрожденските песнопойки, осведоми Георгиева. Тези песни са по мелодии с османо-турски произход, позова се тя на проф. Аретов. В тези песнопойки текстовете са по гръцки и турски мелодии, въпреки че са в разрез с революционната норма, продължи с цитатите тя.

Пуснали сме жалба до ЦИК за тази гавра, каза Ангелов. Георгиева възрази срещу лексемата гавра, която не била в политическия дискурс на ДПС. Целта на ДПС е да надъха своя електорат.

ДПС е българска либерална и национална партия с международен паспорт, вие сте несистемна партия, повиши тон Георгиева на Ангелов по повод репликата му, че е слуга на чужда партия. Вие избирате слугинажа като трансмисия към парламента, продължи тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5977 |29.09.2015 Кр. Георгиева: Надявам се България да не става гореща точка . 15| 5517 |22.09.2015 Георгиева: Нуждите от финансиране растат, а парите в ЕС се топят . 0| 4581 |01.07.2015 Георгиева: Вратите на кабинета ми са винаги отворени за кметовете . 0| 7501 |27.06.2015 Капка Георгиева: Чувствам се свободна, бракът е окови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads