Реклама / Ads
31| 4440 |23.03.2021 НОВИНИ

ГЕРБ и ДПС се скараха на тема ”Образование”, но никой не каза как ще се бори с функционалната неграмотност

.
Тема ”Образование” скара в ефира на bTV кандидат-депутатки от листите на ГЕРБ/СДС и ДПС. Управляващите се похвалиха с ръста на учителските заплати, преподавателите се справили в безпрецедентната пандемична ситуация и не било вярно, че системата не е подготвена. Движението пък (което играе опозиция) категорично заяви - системата не е била готова, а хиляди деца в България останали извън системата заради липса на устройства и интернет.
 

Десетки хиляди са децата в България, които са били ощетени от дистанционната форма на обучение заради липса на устройства. Тава са деца от семейства, които живеят в отдалечени райони или пък живеят в бедност.

 

Най-малко 50 000 деца на училищна възраст са изостанали, става ясно от доклад на УНИЦЕФ от края на миналата година. а всеки трети ученик основната пречка за достъпа е липсата на устройства и интернет. 8,3% от учениците не са участвали в дистанционното обучение или не са участвали редовно. Всеки пети ученик е влошил успеха си.

 

Но от ГЕРБ смятат - не е вярно! Имало липси но Министерството на образованието и науката работило по тяхното отстраняване.


"Само за броени дни системата промени изцяло модела на работа и опроверга едно твърдение - че системата е консервативна. Е, учителите доказаха, че не са консервативни. За учениците образователния процес не е спирал. На трето място - да, анализите тепърва предстоят. И в момента има въпроси, спорове за това кой се е справил добре", посочи Милена Дамянова от ГЕРБ и допълни:

 

"Трудно е. Има училища, учители, ученици, на които им е трудно. Трудно е, но здравето е най-важно. Това не е просто клише, а реална житейска ситуация".

 

Дамянова не пропусна възможност да повтори вече до болка познати фрази, да похвали където може кабинетът:

 

"Всеки един момент трябва да се отвори европрограма за закупуване на устройства. Учители получват по 30 лева на месец за компенсация на разходите. Има липси, но МОН полага усилия. Ситуацията изисква екипна работа, за да имат учениците качествено обучение. Това са безкрайно много усилия на безкрайно много хора. Какво искаме да кажем? Учителите не си свършииха прекрасно работата?”.

 

Отвърна й Мукадес Налбант от ДПС: Справили се, прекрасно при това, въпреки че не били подготвени.

 

"Напротив! Подготвени са!", отсече почти обидено Дамянова.

 

Двете се скараха по редица въпроси - дали учителите в малките и големите населени места получавали еднаква заплата, какво станало с делигираните бюджети... случи се най-общо казано "наддумване", от което не стана ясно почти нищо.

 

Но:

 

"Учителите показаха много ясно, че никой не може да ги измести от първата редица на водачи и лидери в обществото. Не мисля, че трябва да се противопоставят различни сфери. Вирусът не подбира. Има деца на болнично речение", заяви Дамянова.

 

Иначе двете за никакви конкретни реформи не говориха. Мукадес Налбант поиска да се преразгледа правната уредба, и "МОН да прави политики", а от ГЕРБ доказали, че работят - пправило политики за образованието, а не от него.

 

И повдигайки тази тема двете се скараха и по въпроса колко уличищни директори в Кърджали били членове на ГЕРБ.

 

Дребнотемия.

 

Какво не стана ясно? Как точно ще се бори функционалната неграмотност сред подрастващите у нас, например. Която впрочем отново извежда страната ни на предна позиция в поредната черна класация. И как ще се справим с мотивацията на учителите, които продължават да застаряват. Защото нямат мотивация да влязат в системата. А тя не е само парична, да напомня, драги.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7224 |19.03.2021 Николай Милчев: На герба ни - не три лъва, а три овце . 17| 4849 |19.03.2021 Координаторът на ГЕРБ във Видин: Не ни обиждайте да не вземеме дървото . 6| 6364 |18.03.2021 Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС . 8| 4580 |17.03.2021 Емилия Милчева: В предизборната програма на ГЕРБ има смехотворни неща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads