Реклама / Ads
15| 3836 |09.01.2022 НОВИНИ

ГЕРБ с нова порция критики: Загрижиха се за пенсионерите. Дончев и Атанасова засегнати от теча на лични данни

.
Деница Сачева, Томислав Дончев, Десислава Атанасова Източник: БГНЕС
ГЕРБ с поредна порция критики към правителството на извънреден брифинг днес. Целта била бившите управляващи да предпазят новия кабинет от грешки като отправят няколко препоръки. Според Томислав Дончев дебютът на новото правителство бил „неубедителен“, та чак „катастрофален“.
 

„Според нас, категорично е допуснат теч на личните данни на 300 хиляди души със свободни професии от регистър БУЛСТАТ“, обяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод казуса с новата система на БУЛСТАТ регистъра. По думите й сред засегнатите били тя, Томислав Дончев и други депутати от ГЕРБ.

 

„След като има данни за ЕГН, адрес, телефон, които по безспорен начин могат да определят кое е лицето зад тези данни – то е ясно, че те са изтекли. Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН-то е допуснала, но и рождените дати да са видими, адрес, телефон, месторабота – без съгласието на заинтересованите лица“, посочи Атанасова и допълни, че по закон засегнатите лица трябва да бъдат уведомени до 72 ч., но това не се е случило.

 

ГЕРБ се загрижиха и за пенсионерите. Поискаха изслушване на социалния министър заради пенсиите. Бившият социален министър Деница Сачева коментира, че не е било работа на служебното правителство да провежда актуализация на възнагражденията за възрастните хора. Според нея пенсионерите са били въведени в заблуда.

 

„Гражданите са недоволни от това, което се случва с техните пенсии, които са намалени, спрямо дохода им през декември. Те се чувстват ощетени, излъгани. На 23 декември 2021 г. министърът на финансите Асен Василев заяви, че няма да има ощетени пенсионери, министърът на социалната политика Георги Гьоков потвърди“, каза Сачева.

 

Според нея повече от половината пенсионери у нас са получили по-малко средства през януари, а обявеното увеличение от средно 12,5% не отговаря на истината и за повечето възрастни хора то е по-малко. Затова от ГЕРБ искат социалният министър да бъде изслушан в парламента.

 

По думите й след обещаните компенсации през февруари – може да стане допълнително объркване.

 

„Беше обявено, че с десни инструменти ще се постигат леви цели – ние апелираме да не се окаже, че с невежи инструменти се постигат левашки политики“, коментира Сачева.

 

„Първата външнополитическа визита на премиера в РС Македония е грешка. Първата визита трябваше да бъде в Румъния, защото ако трябва да се изпълни обещанието до края на мандата да има 5 или 6 моста на река Дунав, ние трябва да сме готови с междудържавното споразумение другата седмица най-късно“, посочи от своя страна Томислав Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5475 |08.01.2022 Министър Н. Йорданова за писмото на Гешев: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона . 11| 4894 |08.01.2022 Крум Зарков: Корнелия Нинова не може да съчетава двата поста на партиен лидер и на вицепремиер . 5| 4769 |08.01.2022 Бабикян: ГЕРБ си вкара в парламента автогол за интерконектора България-Гърция . 6| 4320 |07.01.2022 Партия без нито един депутат има по-висока субсидия от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads