Реклама / Ads
8| 5230 |12.06.2014 НОВИНИ

ГЕРБ:Оставка на кабинета във вторник

.
ГЕРБ поиска оставка на кабинета до вторник, когато ще заседава КСНС, както и участниците в него да определят дата за предсрочни парламентарни избори. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, след заседание на групата.
 

Днес парламентът не събра кворум, за да започне работа и да разгледа исканията за референдум по изборните правила на президента и на Инициативен комитет, който събра 550 000 подписа. Ръководството на групата на опозицията обаче от сутринта избягва директен отговор на въпроса дали утре ще са в пленарната зала, когато сутринта от 9.00 часа трябва да е гласуването по петия вот на недоверие заради фискалната политика и да бъдат изслушани за "Южен поток" премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. И двете точки са внесени от ГЕРБ.

Сутринта Цветан Цветанов потвърди, че депутатите на опозицията са всеки ден в 9.00 ч. в НС, но кворумът е задача на управляващите, а Цецка Цачева коментира: "Нов ден, нови усмивки" и добави, "Кой е казал подобно нещо, че няма да участваме при гласуването на вота". От "Атака" очаквайте всичко, посъветва Цачева, попитана дали е възможно националистите да гласуват заедно с ГЕРБ за оставката на кабинета. До КСНС е видно, че не можем да изпълним приетия дневен ред, подчерта тя. Затова ГЕРБ иска бърза оставка на премиера Орешарски - най-късно до вторник, а на Съвета да бъде постигнато съгласие за необходимия минимум решения, които да приеме това НС, свързани с транспониране на европейски норми, необходимите действия, произтичащи от стартирали вече наказателни процедури срещу България, след което да бъде назначен служебен кабинет и да се успокои политическата обстановка, за да бъдат проведени спокойни предсрочни избори. "БСП няма какво друго да говорят.

След като г-н Станишев обяви пред всички, че са "за" задължително гласуване, вчера в правната комисия Янаки Стоилов обясни, че всъщност подкрепят задължителния вот, но само за гражданите в България, останалите, които са в чужбина, не ги припознават като такива, поради което отказаха електронното гласуване и не подготвиха проект на решение за референдум, част от който е и електронният вот", разясни още Цецка Цачева. Какво да обсъждаме днес в пленарната зала, попита тя, когато комисиите вчера и основно във водещата правна комисия не постигнахме съгласие около проект за решение за произвеждане на референдум, който да гласуваме сега. Цачева обаче беше категорична, че ГЕРБ ще настоява дебат за националното допитване да има. От партията предлагат то да се проведе заедно с предсрочните избори. Според нея, няма време за промяна в Конституцията и Изборния кодекс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5131 |11.06.2014 Оставката на Орешарски - във вторник? . 13| 6005 |09.06.2014 В сряда става ясна съдбата на кабинета . 22| 5002 |08.06.2014 Дончев: "Провалихме се, извинете” липсва в доклада на кабинета . 13| 5412 |06.06.2014 Парламентът разреши на кабинета да тегли заем от 3 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads