Реклама / Ads
39| 5718 |29.06.2011 НОВИНИ

ГЕРБ отказа дебат в парламента за ВСС

.
Източник: източник
С гласовете на 109 депутати “за”, 4-ма “против” и 5 – въздържали се, бе приет днес доклада за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) за миналата година. Не го подкрепиха единствено народните представители от Синята коалиция и "Атака".
 

По време на дискусията по документа, отчитащ свършеното от ВСС, нито един народен представител на управляващите не взе думата, за да аргументира гласуването си. В същото време депутати от опозицията не пестяха критики към съдебната система  и прегрешенията на магистрати и управляващи към обществото.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви, че загубеното доверие към ВСС не може да бъде върнато. Според изказването му “ситуацията в съдебната система е причината за неуспешния опит на България за присъединяване към Шенген”. Той разкритикува и допълнителните възнаграждения, получени от членовете на съвета.

“В условия на криза през 2010 година членовете на ВСС са получили допълнителни възнаграждения. Давате ли си сметка как изглежда това в очите на хората?”, попита Костов. “Човек трябва да има някакви задръжки, някаква действителна отговорност, защото по този начин не може”, добави в изказването си лидерът на ДСБ.

Единствен след представянето на отчета, услужливо независимият депутат Тодор Великов, който преди месеци декларира и пред Брюксел, че ще подкрепя управляващите, реши да защити утвърдителното гласуване в последствие.

“Най-малко г-н Костов има право да говори за упадък в съдебната система и специално за ВСС, защото трябва да се върнем години назад, когато част от този упадък, г-н Костов, и вие го докарахте. Вие и един заместник-министър, член на политическия кабинет, го направихте главен прокурор в България. Не е Ваше правото сега да ставате, целият облечен в бяло и да говорите за упадък в съдебната система", защити съвета независимият, обрекъл се във вярност на ГЕРБ, парламентарист.

Лидерът на ДСБ обаче се обърна към Великов с думите: “Много са ви уплашили, щом излизате при всяка нужда на трибуната, уважаеми, много са ви уплашили. Даже нямате нужда от натискане на бутона. Това прави впечатление на всички и тези аплодисменти, които прозвучават от време на време, се плащат изключително скъпо, вече сте го разбрали", контрира Костов.

Преди седмица той и неговият колега и лидер на СДС Мартин Димитров обясниха в Народното събрание, че освен с парите от субсидиите, независимите депутати, подкрепящи ГЕРБ в парламента, са “държани” от мнозинството с разработки срещу тях.

От своя страна народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов заяви, че ВСС трябва да даде отговор на въпроса защо магистратите, които са просрочвали разглежданите от тях дела са се развивали най-бързо в кариерата. По неговото мнение най-добрия начин за обсъждане на проблемите на съдебната власт е чрез въвеждане на отчетност пред парламента.

Представляващият ВСС Анелия Мингова заяви, че “не е съгласна усилията на съвета да се омаловажават от един проблем и посочи, че за пръв път от години има опит за ритмичност в насрочването на делата, съобщи БТА.

По думите й институцията ще подкрепи всякакви промени, включително и конституционни. По този начин тя се опита да затвърди иначе разколебаното доверие във ВСС след случая с назначаването за председател на Софийски градски съд на близкият до Цветан Цветанов магистрат Владимира Янева.

Припомняме, че през миналите две седмици към Висшия съдебен съвет бяха отправени искания за саморазпускане на ВСС от много организации, сред които са и Съюзът на съдиите в България, Българският институт за правни инициативи, Българският хелзинкски комитет. Конкретният повод за това беше назначаването на съдия Владимира Янева за председател на СГС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5092 |17.06.2011 Лъчо Мозъка се спотайва в парламентарната тоалетна . 30| 5113 |16.06.2011 Етичната комисия отказа да проверява Янева . 29| 6630 |16.06.2011 Ив. Московски: Парламентарното лоби да се обяснява на близките на загиналите . 7| 5485 |15.06.2011 Цачева отказа отлагане на дебата по вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads