Реклама / Ads
13| 3121 |27.04.2021 НОВИНИ

ГЕРБ с нови маневри за плана за възстановяване

.
Борисов заяви днес - МС одобрява Плана за възстановяване и още утре го пращат в Брюксел. По-различно обаче звучеше позицията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев пред депутатите от бюджетната комисия. Планът ще бъде изпратен за предварителна проверка, която не е обвързваща. Това е предшестваща процедура и не е ясно колко точно ще продължи.
 

“Утре ще приемем и плана и ще го пратим, като искат, то не е Библия, може след това да се поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи, това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават пари”, заяви на домашния си брифинг в Банкя премиерът в оставка, болничен и отпуск.

 

Планът за възстановяване се превърна в ябълка на раздора в новия парламент. Депутатите в 45-тото Народно събрание искаха Борисов да се яви за пръв път от година и половина в пленарна зала, за да го представи, а обвиненията, че той е корумпиран и облагодетелства фирми от близкото обкръжение на Борисов обидиха ГЕРБ и в Дончев. Критиците не го били чели. И понеже критиците не искали да се внася, ГЕРБ нямало да го направят. Такава поне бе позицията преди седмица. Мотивът на кабинетът в оставка - коректно било новото правителство да го коригира, ако желае. 

 

И на фона на това Борисов днес заяви - планът ще бъде одобрен и внесен. Но Дончев побърза да уточни - процедурата е за предварителна проверка, която освен това не е обвързваща. Тази проверка е по 11 критерия.

 

Досега се смяташе, че ако до края на април България внесе своя план в ЕК и ако той получи одобрение, първите плащания може да се очакват през юли. 

 

Финалният краен срок за внасянето на Национален план за възстановяване обаче е 2022 г. обяви Дончев. По думите му немалко страни от ЕС не са приключили работата по своите планове за икономическо възстановяване от пандемията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3131 |27.04.2021 Проф. Маринов: Нови избори няма да доведат до по-голям хаос от създадения от ГЕРБ . 7| 3072 |27.04.2021 Христо Проданов: БСП няма да се коалира с ГЕРБ . 2| 10382 |24.01.2022 Горещи новини от Ковид отделението: Трябва ни отговор срещу пандемията . 18| 3365 |27.04.2021 Новите избори няма да доведат до нещо съществено, смята проф. Огнян Герджиков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads