Реклама / Ads
13| 3806 |14.04.2021 НОВИНИ

Радан Кънев: Дончев правилно се срамува от плана си, но има срок и вече сме закъснели

.
Вицепремиерът Томислав Дончев правилно се срамува от плана си за възстановяване и не иска да го внесе. Но няма начин. Това е отговорност на правителството и те вече са закъснели. Спокът е 30 април. Изборите бяха на 4-ти. Всички сме чели Конституцията. Планът може да бъде променян и след като бъде внесен. Може в хода на разглеждане и дори в хода на изпълнение.
 

Това заяви в ефира на bTV евродепутатът Радан Кънев. Повод за думите му е отказа на Дончев да внесе за приемане плана за въстановяване и да остави работата на следващото правителство. Мотивът бе да даде възможност на бъдещия кабинет да направи нужните редакции, ако сметне за нужно.

 

По избори е лесно да се говорят силни приказки. Има ясен срок - 30 април, който е зададен по регламент. Не съм видял нищо договорено, че ние можем да внесем плана по-късно предвид ситуацията в страната. Ако го представим по-късно, почти сигурно е, че няма да получим пари тогава, когато следват първите траншове. Забавянето е рисковано, защото целият времеви прозорец на плана е много кратък, времето за инвестиране на тези средства е кратко", обясни Кънев.

 

Европа въведе механизъм, с който отпускането на пари от Брюксел ще е пряко свързано с върхоневството на закона в държавите-членки. Това по всяка вероятност ще засегне и България, която е обект на критики заради проблеми с борбата с корупцията и констатациите за липсата на върховенство на закона.

 

"След като такъв регламент има, значи трябва да го спазваме. Добре е, че съществува механизъм, който заплашва крадците. Корумпираният управник обаче си е корумпиран управник. ГЕРБ се превърна в синоним на корумпирано управление и няма вариант да има мнозинство, което да е ръководено от ГЕРБ", допълни Кънев.

 

Той заяви, че не му е известно да има натиск от страна на Европейската народна партия и опит той да бъде изключен от групата като член на "Демократична България". ЕНП е най-голямото политическо семейство в Брюксел и към него спадат и от ГЕРБ.

"Написах писмо до ЕНП да не ни занимават с призиви за коалиция с ГЕРБ", обясни Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5642 |13.04.2021 Захариева и Дончев усукват дали ще има кабинет на ГЕРБ без Борисов . 13| 4033 |13.04.2021 Хаджигенов: Манолова и Дончева се изказаха неподготвени, цопнаха в създадената от тях кална локва . 43| 11640 |09.04.2021 Дончев и Сачева с мотики в някое лозе, ще са по-полезни от министри . 14| 3483 |09.04.2021 Дончев се измъква от отговорност: Оставям на следващото правителство да приеме Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads