Реклама / Ads
4| 3226 |08.12.2022 НОВИНИ

От ГЕРБ-СДС се възмутиха, че руският митрополит Антоний посети България

.
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС излязоха с декларация срещу посещението на руския Волоколамски митрополит Антоний, който е председател на външния отдел на Московската патриаршия. От формацията отправят препоръки към Светия Синод да не допускат използването на Българската православна църква като политически инструмент. Интересно изказване на фона на фактите, на които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се снима с духовни лица и публично се изтъква, че им раздава пари за довършването на една или друга църква.
 

Представителите от формацията на ГЕРБ-СДС се обръщат с препоръка към Светия Синод на Българската православна църква с призив да не допускат използването ѝ като политически инструмент и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна.

 

Интересно изказване на фона на фактите, на които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се снима с духовни лица. Борисов е далеч от християнската скромност, тъй като публично изтъква, че раздава пари за довършването на една или друга църква.

 

В позицията на ГЕРБ-СДС се казва:

 

"Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито.

 

Присъствието на 6-ти декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент.

 

В този контекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС искаме да заявим следното:

- Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика, защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;

 

- Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;

 

- Заявяваме категоричната си подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия;

 

- Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква.

 

Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7406 |08.12.2022 Стефан Гамизов: Преврат в Германия! А руският хибриден преврат в България?! . 18| 3250 |06.12.2022 ДБ питат как руският митрополит Антоний е стъпил у нас . 5| 3438 |02.12.2022 Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: Да дойде понеделник и всички ще разберат много отговори . 4| 4114 |01.12.2022 ГЕРБ-СДС са първенци по всичко! Имат кабинет и програма. Каква изненада, след като са първите мандатоносители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads