Реклама / Ads
6| 28217 |19.10.2022 НОВИНИ

ГЕРБ се сражава за Желязков, но всъщност го ползва като прах за пране. Какви тайни се крият зад това?

.
Росен Желязков Източник: БНТ
Няма да се спирам на всички препирни и изказвания в парламентарна зала. Варират от нелепи опити за оригиналност до пълна глупост, обвинения и нападки, контраобвинения и контранападки.
 

Тома Биков стигна дотам да търди, че няма да приемат в ГЕРБ Кирил Петков, ако той пожелаел да влезе там, защото имали изискване за почтеност и добро име. Такъв бил Борисов. Биков, разбира се, не си вярва, както и нико в ГЕРБ не вярва, че тези изисквания са въобще съпоставими към Борисов.

 

Сега за Росен Желязков.

Кандидатурата му е факт. За него бяха казани добри думи от съпартийците му. Постепенно хвалбите започнаха да се увеличават стигайки до степен шербет.

Самият г-н Желязков би трябвало да се чувства неудобно от това. Сигурно притежава добри качества, сигурно където е работил е оставил добро впечатление – поне у част от колегите му.

 

Но. Реших да прочета какво пише за него в Уикипедия. Оказа се, че там са изброени положителните неща. Липсват обаче други, също много важни. Например, че е бил министър в третия кабинет „Борисов“ срещу който през 2020 г. се вдигнаха протести, а социологическите агенции измериха над 75% от общественото мнение, което иска оставка на това правителство. Най-вече заради корупцията, която се превърна в емблема на Борисовото управление въобще. И доказателство за това е дъното, на което се намира страната във всички класации на ЕС, отнасящи се до стандарта на живот. Той е бил част от тези, довели България до това дъно.

 

Доста странно е също, че в Уикипедия са пропуснати цели три години, през които Желязков е бил обвиняем по делото „Костинброд“ като главен секретар на МС. Това е онзи скандал, в който прокуратурата първо твърдеше, че е извършено престъпление чрез отпечатване на около 340 хиляди бюлетини в опит да бъдат манипулирани изборите през май 2013 г. Каза го тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, който даде невиждана до онзи момент прес-конференция, на която бяха показвани бюлетини, описваха се престъпни действия и пр.

 

Така стартира скандалът. Финишира когато същата прокуратура обяви, че няма извършени незаконни действия. Росен Желязков беше оправдан.

Желязков със сигурност знае за какво става дума. Знае, защо първо е бил обвинен от Цацаров, а после е бил оневинен първо от същия Цацаров, след това и от съда.

 

Може би Желязков е бил несправедливо обвинен – за прокуратурата това е без проблем, дори навик, - но би трябвало да му е минавало през ума, че може и да бил посочен за тази роля. От кого? Не е било трудно да се досети. Дали се е съгласил и е сключил някаква сделка – той си знае. Имаше и такива слухове.

 

Когато бе назначен за министър на транспорта се заговори, че Борисов го компенсира за преживяното неудобство. По принцип Борисов рядко назначава министри заради техни умения – интересува го лоялността към него, към интересите на определени кръгове до самия Борисов.

 

За пикантните клюки няма да отваряме дума. Всеки разполага с личния си живот, както намери за добре.

 

Желязков обаче е наясно също с всички съмнение, които имаше в обществото по отношение на концесионния договор за летище „София“. Да, наясно е. Което не означава, че ще ги признае. Не е признал за бюлетините, няма да признае и за другите тайни, за които знае или е участвал.

Постът „председател на НС“ е вид „изпиране“ за него. Чрез него да се „поизпере“ и ГЕРБ. Като след баня ще е и самият Борисов, за чиито многобройни и тежки грехове перилен препарат не е измислен.

 

Нелепо е ГЕРБ да обвинява други, че са виновни за проблема с избирането на председател на парламента. Хората на Борисов, както и самият той не само досега не са се извинили за нито една грешна стъпка и провал, но дори продължават да се хвалят с някакви успехи, които съществуват само в болните им фантазии.

Росен Желязков очевидно е най-доброто, с което разполага Борисов. И това казва много.

 

Желязков и колегите му се надяват с някаква магия да изтрият тъмните петна от проблемната им биография, както са изчезнали неприятните периоди и факти за кандидата за шеф на парламента от Уикипедия, но се заблуждават. В тази държава не всички са имбецили.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5326 |19.10.2022 Асен Василев: ГЕРБ искат да откраднат парите за пенсии и да ги дадат на строителните им фирми . 1| 2753 |19.10.2022 ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за председател на парламента . 9| 3581 |19.10.2022 ДПС се борели срещу модела ГЕРБ, били истинска опозиция. Карадайъ протегна ръка към ПП . 13| 6744 |18.10.2022 Николова от партията на Янев хвърли бомба - ”Български възход” ще гласува за ГЕРБ за шеф на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads