Реклама / Ads
1| 2652 |16.11.2022 НОВИНИ

ГЕРБ и ”Възраждане” се обединиха срещу затварянето на въглищните централи

.
На среща в Народното събрание ГЕРБ и ”Възраждане” установиха, че имат единомислие по въпросите за енергетиката и се съгласиха, че е нужна промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. Дискусията беше част от поредицата срещи, които политическите сили провеждат през последните две седмици в опит да намерят мнозинство по различни теми.
 

С такъв анонс започна и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, по чиято инициатива беше свикана срещата. Тя заяви, че предлага разговорът да се съсредоточи върху търсенето на "базов консенсус по дневния ред на българския парламент. По думите ѝ той е тясно свързан със законодателната програма и "възможността за по-широко мнозинства по различни предложения, без значение на коя парламентарна група са".


В отговор зам.-председателят "Възраждане" Петър Петров заяви, че партията винаги се е отзовавала на покани за срещи и припомни, че в 47-мото Народно събрание проруската формация се е отзовала на подобна покана, свързана с вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

 

"Макар и да нямаме такива изявени експерти и професионалисти, с каквито разполага вашата парламентарна група, сме в позиция да обсъждаме и търсим консенсус по важни решения", каза Петров и в дух на съглашение отбеляза, че предложенията на двете партии от 47-ото Народно събрание са се отразили положително върху групи от обществото, които са получили помощ. "Това е добра база за търсене на по-широк парламентарен политически консенсус между повече партии", посочи той.


В крайна сметка разговорът между двете формации се превърна по-скоро в монолог от страна на ГЕРБ, които изложиха идеите са по различните политики. Бившият енергиен министър Делян Добрев припомни тезата на партията от вчера, че заради Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат затворени не 40, над 80 % от въглищните мощности на страната. Добрев отбеляза, че двете партии имат много общи възгледи в сектор "енергетика", както и че имат единомислие по въпроса, че затварянето на ТЕЦ-вете представлява предаване на националния интерес. Добрев посочи, че сегашният вариант на Плана по възстановяване и устойчивост (ПВУ) нарушава приетото от 44-ото Народно събрание решение, според което Министерски съвет се задължава "да не допуска прекратяване или ограничаване на производствения капацитет" на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. За него по-рано през деня припомни Драгомир Стойнев от БСП в опит да защити левицата от обвинения на "Възраждане".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3164 |15.11.2022 Йордан Иванов: Необходимо е обединение, което да се противопостави на ГЕРБ . 1| 2883 |15.11.2022 ДБ удря рамо на ПП за втория мандат, независимо дали ще има подкрепа и от ГЕРБ . 13| 8451 |15.11.2022 Скандал в НС: ПП и ГЕРБ влязоха в спор за въглищните централи, стигна се до взимане на микрофон . 0| 2667 |15.11.2022 ПП и ”Възраждане” обсъдиха бюджет 2023

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads