Реклама / Ads

7| 2506 |03.12.2021 НОВИНИ

ГЕРБ внесе искане за мораториум върху нов държавен дълг

.
Източник: БГНЕС
Както се заканиха, още в първия работен ден на новото Народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесоха проект на решение за налагане на мораториум върху поемане и предоставяне на държавни кредити до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

"Актуалното състояние на фискалния резерв към 30 ноември т.г. е около 12 млрд. лв. и означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на 2022 г., най-вече за изплащане на пенсиите за януари", обясни бившият финансов министър Кирил Ананиев.

 

Според ГЕРБ-СДС сериозен аргумент за мораториум е и "лошото управление на инвестиционния календар".

 

"През последните два месеца почти всяка седмица бяха теглени по около 500 млн. лв. без аргументи за какви цели, а реализираната доходност е отрицателна за бюджета", обясни Ананиев.

 

По думите му парите, които се вземат като заеми, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат при утежнени условия да теглят заеми.

 

Кирил Ананиев припомни, че при изработването на бюджета за тази година са заложили буфер, който може да се използва, ако пандемията продължи да се ускорява и са нужни още социално-икономически мерки, но изпълнението на бюджета е показало, че това не се налага и е още един мотив за мораториума.

 

"Според предварителните данни на Министерството на финансите към 30 ноември бюджетът завършва на излишък в размер на 570 млн. лв., което дава основание да сме убедени, че няма как до края на годината да бъдат направени такива разходи, че да завършим с дефицит около пет милиарда лева", изтъкна като друг аргумент Кирил Ананиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2481 |03.12.2021 ГЕРБ: 47-мото НС било наказано с ниска избирателна активност. Нямало легитимност за авантюри . 3| 2359 |03.12.2021 ГЕРБ щели да дадат толеранс към новото управление. Правителство трябва да има . 4| 2810 |02.12.2021 Демерджиев ще внесе искане за дисциплинарна отговорност на прокурори, които отказват да дават информация . 0| 2349 |02.12.2021 Финансовият министър на живо: Длъжни сме да внесем предложение за Бюджет 2022

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ