Реклама / Ads
8| 4865 |15.06.2021 НОВИНИ

Гербаджия пита: Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС

.
Между корупцията и бедността на българите има връзка. Но не знам защо така грубо поставяте въпроса... Така започна предизборния дебат в студиото на bTV. Думите са на Радо Чолаков. Темата с корупцията е в основата на предизборната кампания, а тя идва в контекста на онзи американски шамар по закона ”Магнитски”. Уви, от ГЕРБ не виждат нещата точно така, имало истерична кампания срещу Борисов. Прокрадна се и въпросът ”Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС” - ден, след като българската общественост си спомни за първия ден от масовите протести през 2013 г...
 

Чолаков добре разбирал, че ставало дума за политическа корупция. Но не знаел защо се пропускало нещо особено важно - че цялото българско законодателство е минало проверка в Брюксел. В този смисъл нямало разлика между законите в Германия, Франция... Непонятна била за Чолаков идеята, че у нас имало законодателство, което създавало корупция.

 

Уви, проблемът не е в закона. А в неговото прилагане. И неработещите институции.

Чолаков даже поиска доказателства за всички хвърлени в пространството твърдения. Това била целта на службеното правителство, което нямало време да доказва изнесеното, а работило на принципа "да се омаскарят тия хора и те да се оправят".

 

"Свидетели сме на една неоправдана жестокост към един човек - господин Борисов. Не е справедливо! Не може да е вярно. Тази кръвожадност ми идва в повече", оплака се Чолаков.

 

Той даже посмя да зададе онзи печален въпрос, който се повтаря от 2013 г. - кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. И хвърли топката в полето на БСП. Крум Зарков обаче му отвърна - проблемът е, че има институции и партии, които толкова години са проспали всичко случило се.

 

"Защо стигнахме дотук? Заравяме си главата в пясъка. Да, ДПС и БСП избраха Пеевски за шеф на ДАНС и понесога своите последствия. Време е и тези, които работиха така, че да стигнем до "Магнитски", да си понесат санкцията", посочи Зарков.

 


„Изминаха 10 години, в които икономическата конюнктура беше добра в световен план и в която можехме да се възползваме и да „отскочим” от бедността. 10 години, в които неравенствата продължаваха да се задълбочават, а все повече хора да бъдат много бедни. Обществото ни изцяло да се атомизира - озлобихме се един срещу друг. Една от основните причини е пълното погазване на принципа на върховенството на закона, както и абсолютно видимата политическа намеса в определени моменти. И това – пред очите на всички.  Херметическата тенджера избухна. Това се случи с помощ от хиляди километри. Отвъд океана казаха това, което всеки българин си говори вкъщи, тъй като за много хора това бяха теми табу. С натрупване това доведе до пълна непоносимост", коментира още Зарков.

 

Санкционираните от САЩ обаче не били част от ГЕРБ. Чолаков не можел да разбере защо грешките на партиите по време на Прехода, кадровите назначения и безчинствата в този период се стоварват именно върху Борисовата партия. Обясни случващото се в страната и огромните критики с безкомпромисните дейстивя от страна на ГЕРБ през последната година и половина и сериозните интереси, които били "настъпени" от Борисов.

 

"В момента някой си отмъщава на Борисов, защото е засегнал нечии финансови интереси. Ясно е чии са - списъкът е в Специализираната прокуратура. Не ги е предал Борисов, но усилията на правителството са довели до там, че доста хора са станали следствени", обясни още Чолаков.

 

Зарков припомни, че през 2009 година ГЕРБ са дошли на власт с обещанието, че ще решат натрупаните проблеми: „Сега сме 2021 г. Не само че никои от проблемите не бяха решени - много от тях се задълбочиха, а някои от тях бяха вписани в законите. Бяха узаконени начини, по които да се отклоняват публични средства към определени фирми, които са доста концентрирани като кръг”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 16364 |14.06.2021 Анна Цолова: Преди 8 години попитах кой предложи Пеевски и „столчето ми остана празно“ . 1| 3779 |31.05.2021 Гербаджията Ципов: Рашков заяви, че не би внесъл сигнал срещу Борисов . 14| 9073 |29.05.2021 Стефан Софиянски: Вече е срамно да си гербаджия в очите на нормалните хора . 8| 3670 |18.05.2021 Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads