Реклама / Ads
13| 4363 |22.05.2016 НОВИНИ

Герджиков: Днешните млади не са по-неграмотни или по-некултурни

.
проф. Анастас Герджиков
Те имат нови технически възможности, които ги правят културни по друг път, което не ни освобождава от отговорността в училище да ги възпитаваме и образоваме както трябва, заяви по БНР ректорът на СУ ”Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, според когото за първи път от 20 години насам във висшето образование има шанс нещата да се подобрят и е добре този шанс да не се изпуска.
 
Съвсем основателно и Стратегията и Законът за висшето образование се насочиха към това да престанем да финансираме ВУЗ-овете само според броя на студентите не защото те са намалели, а защото това означава, че качеството не ни интересува. Субсидията трябва да зависи и от качеството, подчерта ректорът: Когато от 51 направления се обявяват за приоритетни 32, няма приоритетни направления, а ти просто казваш на останалата една трета: „Ти не си приоритен“.

Проф. Герджиков изтъкна като предимство, че няколко екипа на МОН са работили по важните за висшето образование  нормативни документи надпартийно. Досега готвехме нормативните актове, сега трябва да ги приложим и да завършим реформата, подчерта той: Тези две три години на преструктуриране са толкова сложни, че ако не се намерят допълнителни пари, не само чрез преструктуриране вътре на досегашните средства, тези университети, които са най-ощетени в някои свои специалности ще се съпротивляват толкова много, че реформата няма да се осъществи.

 

Според Герджиков, финансовият министър трябва да направи жест и да увеличи бюджета на висшето образование, съзнавайки, че ако няма финансова реформа, това ще струва повече и на бюджета.

 

Матурите се утвърдиха като сериозен праг за завършване на средното образование и като сериозен начин за прием във ВУЗ, убеден е проф. Герджиков. Интелектуалците ги чуват. Те трябва наистина да бъдат водещи в обществото и да водят в правилната посока, а не всеки - накъдето неговата идея за оригинално поведение го води, каза в навечерието на 24 май проф. Анастас Герджиков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8170 |04.05.2016 Ген. В. Цанков за Фрог: Днешните военни паради са пародия . 2| 4238 |27.04.2016 Едва 32% от младите българи са с висше образование . 2| 4226 |27.04.2016 Е. Герджиков: Новата цена на билета не е решение "на крак" . 0| 4467 |12.04.2016 Свалят младите шофьори от мощните коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads