Реклама / Ads
2| 4234 |27.04.2016 НОВИНИ

Е. Герджиков: Новата цена на билета не е решение "на крак"

.
Елен Герджиков
Утре ще бъде обявен конкурсът за целия борд на директорите на Центъра за градска мобилност. При мен са депозирани оставките и на петимата членове на сегашния Съвет на директорите, увери по БНР Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет:
 
Това е единственият начин ясно да заявим, че не търпим подобни съмнения около нашата работа и да заявим политическата си воля, че всеки случай, който предизвиква съмнение, трябва да бъде подложен на щателна проверка.

Герджиков подчерта, че сме в средата на реформа на градския транспорт, която включва не само видимите за обществеността неща като строежа на третия лъч на метрото, но и вътрешно преустройство на транспортните фирми, както и подготовка на конкурс за въвеждането на електронната система за таксуване. За да гарантираме, че реформата няма да спре заради конкретен случай и конкретно нарушение, при положение че в момента има намалено доверие към това ръководство, нямаме друг ход, така председателят на СОС мотивира освобождаването на цялото досегашно ръководство на ЦГМ.

Вдигането на цената на билета не е решение на крак, емоционална реакция или хрумване, каза още Елен Герджиков и отбеляза, че картите не са засегнати от увеличението, а според данните на Центъра за градска мобилност 85 на сто от пътуващите в София използват различни видове карти и това решение им позволява да продължат да пътуват на същата цена както досега. Намалената цена на годишната карта от 365 лв. дава възможност да се пестят пари, като за един лев на ден може да се пътува неограничено цяла година, посочи още Герджиков. От БСП обжалват новата цена на билета пред областния управител.

Реалната цена на пътуването е 1.64 лв., припомни той, позовавайки се на експертната оценка на ЦГМ. Оттук нататък по думите му кой да плаща тази цена и кой да пътува преференциално е решение на Общинския съвет:

Каква част от пътуването да бъде дотирана и какви групи е политическо решение.

Връзка между двете събития няма и ако такава се търси, тя е с политически мотив, коментира Герджиков, визирайки политическите коментари за връзка между скандалите около Центъра за градска мобилност и увеличаването на цената на билета.

До конкурса за ново ръководство на Центъра за градска мобилност и оттеглянето на настоящото се стигна след скандален телевизионен репортаж, в който заместник-кметът по транспорта Любомир Христов гостува на семейството на доскорошния депутат от ГЕРБ Ирена Коцева, стигнал до дома им със служебен автомобил. Фирма, близка до Ирена Коцева, е изпълнител на обществена поръчка на Центъра за градска мобилност за подмяна на навеси на десетки столични спирки на градския транспорт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11629 |21.04.2016 Сценарист на Слави: Нагло, дебелооко и страхливо е решението за референдума . 0| 4203 |16.04.2016 Плевнелиев обори Борисов : Не вярвам в сценарии за дестабилизация . 0| 8815 |15.04.2016 Ал. Йорданов: Кремъл е сценарист на събитията в Македония . 0| 5687 |14.04.2016 Проф. Слатински: Цената на билетчето е цена на арогантността и корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads