Реклама / Ads
13| 3718 |01.05.2023 НОВИНИ

На Гергьовския парад в София ще видим танкове, гаубици, ракети и изтребители

.
С музикален парад на военните духови оркестри ще започнат празничните прояви по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, съобщава Пресцентърът на МО.
 

На 6 май от 10:00 ч. са тържественият водосвет на бойните знамена и военният парад на пл. „Княз Александър I“. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков ще командва военния парад.

 

Знамената светини обаче отново ще са в челото на парадната колона, която ще се води от Гвардейския представителен духов оркестър (ГПДО) и оркестрите на видовете въоръжени сили, СКСО, НВУ и в. ф. 24150. Седем представителни блока, водени от бойните и представителните си знамена – от НГЧ, НВУ „В. Левски”, в. ф. 24150 – Стара Загора (със знамето на СВ), в. ф. 22160 – Плевен, ВВС, ВМС и СКСО, ще минат по площада.

 

В парадния строй ще има бойна и специална техника от Сухопътните войски: машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън „Град”, МТЛБ „Тунджа”, самоходна гаубица „2С-1”, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси „Точка” и „Оса”. От ВВС ще дефилират машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани мерцедеси, тойоти и фордове на СКСО, бронирани автомобили „Пустинна котка” на Служба „Военна полиция”. В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. При заявено желание и готовност от Италианската република в парадния строй може да се включат и три машини от бойната група на територията на България, се посочва в заповедта.

 

От ВВС над площада ще прелетят вертолет Ми-17, носещ националния флаг, хеликоптери Ми-24В и „Кугар”, самолети L-410, „Спартан”, L-39Z, „Пилатус”, Су-25, както и три изтребителя МиГ-29. ВМС ще бъдат представени от хеликоптер „Пантер”.

 

Музикалният парад ще се състои на 3 май 2023 г. от 18.00 ч. в градината пред Националния дворец на културата. 174 музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34 750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора ще участват в музикалния парад с произведения от български автори. В концертната програма ще участват и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“- гр. Плевен. Военните оркестри ще представят индивидуални шоу програми.

 

По традиция в навечерието на празника на Българската армия, на 5 май от 18.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и военните духови оркестри. Входът е свободен.

 

Разнообразната програма на концерта включва изпълнения на квартет „Армейска песен“, фолклорен квартет „Ладена“, танцова формация „Алгара“, Таня Дупаринова, Ива и Велислава Костадинови, Вили Станева, Веселин Вачев, Съни, Гергана Николаева, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Роси Кирилова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Надя Казакова, а също така и на военните духови оркестри. Водещ на спектакъла е Галя Димитрова.

 

Концертът ще завърши с празнична илюминация в 21.00 ч., произведена от Борисовата градина.

За парада военната техника се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. За транспортирането на техниката, която ще участва в парада, с използва и железопътен транспорт.

 

На 3 май военновъздушна техника – самолети и вертолети, ще бъде предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3145 |29.04.2023 Над 1300 души са хванаха на най-дългото хоро в София . 0| 2887 |28.04.2023 Без повече топло: Топлофикация София” слага край на отоплителния сезон на 1 май . 7| 2990 |28.04.2023 За пръв път от три години: Военен парад по случай празника на Българската армия . 6| 3949 |28.04.2023 Помляха джипа на лекар в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads