Реклама / Ads
4| 6734 |12.12.2015 НОВИНИ

Германия предлага работа и безплатно обучение на наши младежи

.
Търсят се млади българи, които да заминат в Германия, за да учат и работят едновременно. Престоят им там е осигурен с пари от програмата „Работата на моя живот”.
 

Програмата е изцяло финансирана от германското правителство, което за поредна година набира младежи от различни европейски страни, за да ги включи в така нареченото дуално обучение чрез работа.

 

За новата учебна година през 2016 от България могат да заминат около 200 младежи, условието е да са на възраст между 18 и 27 години, със завършено средно образование, но да нямат магистърска степен.

 

Програмата плаща курс по немски в България, след който се заминава за Германия. Там има подготвителна 6-седмична практика, след която младият човек избира дали да продължи или да се върне в родината.

 

Надя Маринова е сред одобрените българи при предишното набиране на кандитати. След шест седмичната практика решава да остане. Учи, работейка в известна местна IT компания. Разказва, че не е лесно да се работи в Германия.

 

Дуалното обучение е три или три години и половина. На младежите се осигуряват общежитие и заплата, която федералната агенция по труда допълва, за да стигне 818 евро на месец. Поемат се и разходите за пътуване до България два пъти в годината.

В края на всяка година се държи изпит, а в края на целия период младежите се явяват пред съответната индустриална или занаятчийска камара. Тя издава сертификат, който важи навсякъде в Европа.

 

„След обучението си младежите могат да работят където искат, било то в Германия или друга страна, или да се завърнат в Бълагрия”, каза пред bTV Славка Радева от Агенция по заетостта.

 

За новата учебна година през 2016-та се търсят младежи за обучение по професии като готвач, пекар, сладкар, електротехник, стругар, различни специалности в строителството, фризьор, животновъд.

 

Албена е на 20 години и от скоро е безработна. От бюрото по труда разбира за германската програма. Казва, че би заминала заедно с приятеля си. „Със сигурност там ще имам повече възможност за работа, възнаграждение и всичко”, каза тя.

 

Обучението при работодател е гарантирано за всеки одобрен по програмата.

Германците залагат на дългосрочна политика за пазара на труда. От една страна помагат на младежи, които искат да учат професия в тяхната държава, а от друга - решават проблема си с дефицита на кадри. Дуалното обучение е сред причините Германия да е с най-ниската младежка безработица в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4279 |12.12.2015 Германия издирва авер на Абделхамид Абауд за атентатите в Париж . 0| 4658 |09.12.2015 40 000 елхи предлагат на пазара . 23| 4816 |04.12.2015 Германия ще участва във войната срещу ИДИЛ . 5| 4437 |04.12.2015 Карастоянова: Няма нарушение на правилата за работа на ПГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads