Реклама / Ads
9| 6366 |31.01.2022 НОВИНИ

Германският държавен регулатор попари надеждите за „Северен поток 2“

.
Източник: БГНЕС
Газопроводът „Северен поток 2“, който трябва да доставя руски газ до Германия през Балтийско море, няма да започне да функционира поне до лятото. Това обяви държавният регулатор на Германия, който трябва да лицензира тръбата.
 

Йохен Хоман заяви пред ежедневника Frankfurter Allgemeine Zeitung, че „липсват допълнителни стъпки“, за да може базираното в Германия дъщерно дружество, създадено от руския собственик „Газпром“, да бъде вписано в търговския регистър.

 

„Заключението едва ли ще бъде възможно през първата половина на годината“, предполага Хоман.

 

Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, подаде миналата година заявление до Федералната агенция за мрежите за сертифициране като независим оператор. Но това заявление не беше прието, тъй като правилата изискват мрежовият оператор да бъде регистриран в Германия. Новото дъщерно дружество на „Газпром“ в Германия – Gas for Europe GmbH, вече трябва да представи необходимите документи за сертифициране. Говорител на Gas for Europe заяви в сряда, че това щяло да стане „възможно най-скоро“.

 

Мащабният проект бе завършен през септември миналата година, но газ не тече. Той предизвиква много противоречия между съюзниците на Запад и съседните държави на Германия. Някои от тях призовават Берлин изобщо да не активира газопровода.

 

Поради ескалацията на напрежението в Украйна Берлин и Вашингтон предупредиха, че проектът може да бъде санкциониран, ако Русия атакува съседката си.

 

Руската федерация настоява, че проектът няма политически аспект. Редица правителства обаче обвиняват Москва, че има роля в сегашната криза за природен газ в Европа и не искат Русия да има допълнително влияние чрез газопровода.

 

„Северен поток 2“ има за цел да доставя руски газ до Германия по тръбопровод в Балтийско море. Той на практика ще удвои вноса на газ от Русия в Германия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2998 |28.01.2022 Ивайло Мирчев: В момента няма работещи регулатори в България . 3| 3726 |07.01.2022 Гуцанов: Раздаването от ГЕРБ на държавен ресурс по схемата „ин хаус“ трябва да се накаже . 11| 28431 |22.12.2021 Президентът Радев към КРИБ на Домусчиев: Надявам се опитите на държавен рекет върху бизнеса да са вече история . 21| 5020 |10.12.2021 Кирил Добрев: Подкрепям Нинова за всеки държавен пост, стига да остави БСП на мира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads