Реклама / Ads
0| 6213 |26.05.2022 НОВИНИ

Германското разузнаване: В Украйна се бият десетки бойци на руски неонацистки групировки

.
В документ, публикуван от германското разузнаване относно участието на руски националисти и нацисти в пълномащабна война в Украйна се казва, че сътрудничеството с ”Русич” и ”Руския императорски легион” разводнява обявената от Кремъл причина за войната ,,„денацификация“, до точката на абсурда.
 

На територията на Украйна, както установява германското разузнаване, се бият десетки представители на руски неонацистки групировки. Става дума за  „Руско имперско движение“ , „Руски императорски легион“ и групата „Русич“. Според доклад от февруари ръководителят на Легиона Денис Гариев написа в социалните си мрежи, че организацията „със сигурност се застъпва за премахването на сепаратисткия субект, наречен Украйна“.


Няколко седмици по-късно центърът за бойна подготовка на организацията "Партизан" обяви набиране на доброволци за участие във войната в Украйна. Къде точно воюват членовете на "Руския императорски легион", не се знае със сигурност, но според анализатора Александър Верховски най-вероятно става дума за съвместни действия със сепаратисти от т. нар. "ЛДНР". В средата на април, според германското разузнаване, Гариев е ранен, а неговият заместник Денис Некрасов починал. Предполага се, под Изюм.


.

Членовете на "Руското имперско движение" принадлежат към ултрадесните монархисти. На сайта на организацията .е пълно с антисемитски, антимигрантски изявления. Самият сайт, както и някои издания от печатното издание на Руското имперско движение, са включени от руското министерство на правосъдието във федералния списък на екстремистките материали. Но руските власти нямаха оплаквания от антиукраинските изявления на лидерите на движението, пишеат още украински медии.


Подразделението на движението  "Руски императорски легион" участва във военни действия на територията на Украйна още през 2014-2015 г. Според информацията, предоставена от бойците, тогава са били убити шестима членове на организацията. Сега руските неонацисти с оръжие в така наречените "ЛНР" и "ДНР" са много по-малко, отколкото преди осем години. Според Александър Верховски, директор на Информационно-аналитичния център "Сова", сега в Украйна  се бият няколко десетки руски неонацисти.


На базата на учебния център "Партизан" Денис Гариев създаде и обществената организация "Резервен отряд", която според доклада на Федералната разузнавателна служба на Германия получава многомилионни поръчки от Министерството на вътрешните работи, ФСБ , FSO. Според Фонтанка, освен държавните курсове за военно обучение, "Партизан" има и програма за опитни бойци.


През 2020 г. Държавният департамент на САЩ посочи Руското имперско движение като терористична организация. А Гариев и двама негови помощници бяха в списъка със санкции.


Втората неонацистка групировка, която се бие в Украйна на страната на руската армия е "Русич" с командир Алексей Милчаков. Те са включени в санкционния списък на Канада. Ръководителите на организацията Милчаков и Ян Петровски  получиха удостоверения за членове на "Съюза на доброволците на Донбас" още през 2015 г. Милчаков се свързва и с ЧВК "Вагнер". Преди няколко години той уби кученце и пусна снимка в социалните мрежи. Милчаков многократно публикува снимки със свастика.


Членовете на "Русич" наричат ​​себе си "доброволчески отряд", който от юни 2014 г. до юли 2015 г. активно участва във въоръжения конфликт в Украйна на страната на сепаратистите. През септември 2014 г. близо до село Щастя в Луганска област бойците на Русич разбиха колона от батальон " Айдар". Милчаков, който участва в това, открито разказа как е бил сниман с телата на загиналите украински войници.


„Аз съм нацист. Няма да се задълбочавам, националист, патриот и т.н. Когато убиеш човек, усещаш вълнението от лов. Ако не си бил на лов, пробвай. Интересно е, пише Милчаков.


Още през 2015 г. ръководството на "Русич" се скарва с властите на т. нар. "ЛНР" и обявява, че сега ще се борят не само срещу украинците, но и срещу самите сепаратисти.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10410 |26.05.2022 Рамзан Кадиров: Да се готви Полша! С Украйна приключихме . 0| 3593 |26.05.2022 Reuters: Три страни от ЕС подкрепят мирни преговори между Украйна и Русия . 0| 3257 |25.05.2022 Три месеца война в Украйна в цифри . 0| 8433 |25.05.2022 Кисинджър в Давос: За да има мир, Украйна да отстъпи територия на Русия, иначе война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads