Реклама / Ads
51| 7540 |19.08.2021 НОВИНИ

НА ЖИВО! Гешев повтори многократно на депутатите: Нямам никакви правомощия, мен не ме е страх, аз много ви уважавам

.
Иван Гешев със своите заместници в НС
Не може да ме викате за парламентарне контрол. Няма да кажа мнението си за записа и СРС-та. Аз ще стана първият прокурор в ЕС, който няма да бъде охраняван и ще трябва да си наема частна фирма, да ме пази. Държавата ми плаща сериозна заплата. Не се притеснявам. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред членовете на правната комосия в парламента.
 

По време на цялото си изложение той повтори многократно няколко неща: "Това не е в моите правомощия", "Мен не ме е страх" и "Аз много ви уважавам".  В по-голяма част от отговорите цитира НК и НПК, което подразни повечето народни избраници-основно юристи.

 

Той отново напомни законодателството, което работи в негова полза.  Обасни, че се явил пред депутатите от уважение към парламентаризма.

 

Той повтори казаното пред журналисти: "Становището на Прокуратурата и моето е, че чл. 24 от Правилника за дейността на Народното събрание противоречи на конституцията. Обръщам внимание на решение на КС №5 от 1995 година.

 

Конституционните съдии са казали следното: не могат да бъдат канени в комисии магистрати, президент и конституционни съдии. Трайна е съдената практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото променя баланса в държавата и принципа за разделение на властите. За добро или лошо в днешния правилник има чл. 24. макар и да противоречи на конституционната практика".

 

"Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който съм извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС.

 

Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви Гешев преди изслушването.

 

„Постоянните комисии, каквато е и Правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт съдебният контрол е недопустим. Това е така, защото се променя балансът в държавата и в частност - принципът за разделение на властите", добави главният прокурор.

 

Той заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст от Правилника на НС за противоконституционен.

Главният прокурор коментира и борбата с престъпността:

 

Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че нашият Наказателно-процесуалният кодекс е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде преведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността. На това наше становище към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия. За увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете.

 

За отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. За тези неща още нямаме отговор, а това са неща, които касаят всеки един български гражданин. Ръста на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество”, добави Гешев.

 

Утре ще предоставим статистически данни, касаещи дейността на прокуратурата.

 

За записите:

 

Да, гледах записите. Аз съм главен прокурор и всяка една оценка по конкретни доказателства на едно дело означава да въздействам по този начин, а това противоречи на основни европейски ценности.. Ако правилно съм разбрал вече има образувано досъдебно производство от ноември м. г. - нямам данни то да е прекратено. Това означава, че тогава някой магистрат е образувал досъдебно производство и отговорността я носи конкретен наблюдаващ прокурор".Аз няма да имам против да контролирам всяко едно досъдебно производство.

 

За дипломата

 

Дипломата си е в мен. Мисля, че и вашите дипломи са у вас. Дубликат се издава само, ако документът е изгубен. Не знам с какво право вътрешният министър я търси и то във ВСС. Явно става дума за недоразумение.

 

 

Това, че колеги разследват колеги е факт. Няма какво да си крием главата в пясъка. Ние многократно сме го споменавали това в нашите доклади и това може да се провери. Аз помня времето, когато служители на МВР бяха преследвани от военна прокуратура. Това може да бъде променено със законови такива. Не се притеснявам отказите да бъдат контролирани от съда, но това би било противоконституционо. Моето лично мнение като магистрат е по-различно: Никъде в ЕС няма институт на проверка. Гешев смята, че трябва да се прави директно досъдебно производство.

 

За подслушването

 

По думите на Гешев той не може да даде конкретен отговор за подслушваните български граждани, които са протестирали, защото правомощията му не позволяват това - главният прокурор не може да проверява съдебни решения или досъдебни производства. Но изрично спомена, че не бяга от въпросите, свързани по тази тема. Спомена само, че подслушванията са за  престъпната група с глава Божков и че там вече са използвани СРС-та.  

 

На въпрос какви слабости е отчела прокуратурата в доклада си от м. г. гешев каза, че вътре няма такова нещо. „Няма част в доклада, където да са описани грешки на прокуратурата.”

 

Как  шикалкави за подслушването на протестиращи:

 

Мисля, че се превърнахме в журналистически брифинг. Бил съм изслушван 10 часа по БНТ и надали който и да е европейски прокурор, го е преживял това. Член 95 - архаичен или не трябва го спазваме. Образувано е по този текст, но обвиненията са по друг текст. Едно производство може да бъде образувано и в неговия ход да бъдат открити други престъпления. Фалшива новина е, че прокуратурата подслушва, тя е заявител. Ако дали на някой това му харесва и дали е политическо коректно, това е така.

 

В Австрия обвинителният акт, който се нарича наказателна молба и е от сорта на 10 изречения. Хубаво е да се сочат положителни практики. Има експертно предложение, от специалист, който прави сравнение между чуждестранните системи как са конструирани сходни институти. Трябва да се рецитират добрите практики. Българската прокуратурата спазва закона, такъв какъвто е създаден от нашите предшественици. Ваша работа е да го промените и дори да взаимстваме от другите държави. Прекъснах си отпуската, за да дойда тук - защото за мен това е голяма чест. Дори щях да закъснея и следващия път моля за допустим срок.

 

Николай Хаджигенов натисна Гешев. Прокурорът обясни, че се е изправил срещу най-силния в държавата. Хаджигенов му отвърна: „А ние с голи ръце се изправихме срещу властта, включително и прокуратурата. Гешев не отговори на нито един от неговите въпроси:

 

Гешев: „Мен не е ме страх. Когато се изправите пред най-страшния човек в България, г-н Хаджигенов, тогава ще Ви призная, че не ви е страх.

 

Хаджигенов: Някои от нас, които имат съмнителното удоволствие да влязат във властта, направихме нещо по-страшно, изправихме се сами пред корумпираната власт, включително прокуратурата. Нас не ни е страх от Вас.

 

На въпрос кога точно Гешев е гледал записа с полицейското насилие, той отговори: "За мен неудобен въпрос няма. Миналият петък го гледах или събота, не мога да ви кажа точно. Не виждам защо да не се запознавам с него в петък. Нямам задължение и право да се запознавам с всичко. Отделно съм гледал други клипове от преди 13-14 месеца - пак в медиите."

 

 

 

На живо!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3860 |19.08.2021 Гешев в НС: Член 24 от правилника за работа на НС противоречи на Конституцията . 4| 3696 |19.08.2021 Адв. Величков: Отказът на Гешев да се яви в НС представлява пряко нарушение на Конституцията . 10| 3647 |19.08.2021 И ИТН искат да вземат преторианската гваридия на Гешев . 10| 5964 |19.08.2021 Проф. Вълчев: Гешев трябва да внесе доклада за полицейското насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads