Реклама / Ads
19| 7435 |28.10.2020 НОВИНИ

Гешев помпа с ресурси подчиненото му ”Бюрото за защита”

.
Медийните звезди от ”Бюрото за защита” при обиска на Президентството
Под ръководството на главния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото за защита расте почти двойно. Откакто Гешев оглави държавното обвинение, започва пренасочване на солиден ресурс от общия бюджет на прокуратурата към секретната структура, която е пряко подчинена на главния прокурор.
 

Това разкрива  Mediapool, след анализ на информацията, предоставена им от държавното обвинение след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Ето какво показват цифрите:

 

За последните пет години бюджетът на прокуратурата е увеличен с 44%. Само за последната година е скочил с 29 милиона лева и достига 289 милиона лева. Това увеличение бе гласувано, след като бе ясно, че Иван Гешев ще е новият главен прокурор. За 2021 г. бюджетът на прокуратурата се увеличава до 330 милиона лева, с което общият му ръст за шест години става 64.4%.

 

Планът за допълнително финансиране на прокуратурата става в момент на масово съкращение на районни прокуратури в цялата страна. Реформата на съдебната карта би трябвало да води до спестяване на милиони левове за издръжка на персонал и дейности, но бюджетът, с който разполага Иван Гешев, расте с високи темпове.

 

Преди пет години Бюрото за защита е  с бюджет от около 4.2 милиона лева. През мандата на главния прокурор Сотир Цацаров тази сума остава сравнително непроменена. След встъпването си в длъжност Гешев  става основен герой в новините, а заедно с него и Бюрото за защита, чийто тежковъоръжени служители със спортно телосложение и сурови лица се използват за всякакви шумни операции – от обиск и арести в президентството до отвеждането на ошашкания невъоръжен бивш екоминистър Нено Димов, а по-късно и зам.-министъра в същото ведомство Красимир Живков.


.
Снимка: БГНЕС

 

Заедно със зрелищните медийни акции набъбват и разходите на Бюрото. Към края на септември т.г. то харчи 2.68% от бюджета на прокуратурата. По времето на Цацаров разходите на Бюрото за защита са около 2% от общия бюджет на прокуратурата.

Ако този темп на финансиране се запази до края на годината, Бюрото за защита ще стигне до двойно увеличение на бюджета – около 8 милиона лева. Това се случва на фона на почти пълната непрозрачност за дейността му. По-рано тази година Гешев закупи за Бюрото луксозни джипове и автомобили "Фолксваген" за близо 1 милион лева без ДДС.

За 2021 г. Гешев е издействал Бюрото за защита да получи специално още 5 милиона лева от държавния бюджет.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6237 |27.10.2020 Радослав Бимбалов: Гешев е не просто позор, а е опасност. Представете си митично животно, с три глави . 6| 5961 |27.10.2020 ”Много известен политик“ насочил Гешев към политическата му ориентация . 0| 4698 |27.10.2020 ”Правосъдие за всеки” готви нов протест срещу Гешев . 11| 4463 |27.10.2020 РЗИ постави Иван Гешев под карантина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads