Реклама / Ads
12| 9046 |05.03.2020 НОВИНИ

Докато Гешев рови в приватизацията, безобразията в „Медицински надзор“ продължават

.
Иван Гешев
Преди около две седмици са се провели нова поредица от разпити на настоящи и бивши служители от агенция „Медицински надзор“. Повод за разпитите касае конкретен случай на прикрита от директор на бившата вече агенция „Медицински надзор“ лекарска грешка, за който Фрог нюз писа преди близо 2 години.
 

Малко след като медията ни огласи фрапиращи случаи на прикрити лекарски грешки, държавното обвинение започна мащабно разследване на ведомството. Тогавашният говорител на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че става дума за прикрити над 10 случая на лекарски грешки, довели до смъртта на пациенти.





Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, след публичното огласяване на данни за злоупотреби в агенцията, пое ангажимент да съдейства на органите на прокуратурата за изясняване на случая. Директорката Златица Петрова светкавично бе отстранена от поста си, а по всички национални медии бе излъчен брифинг на върховна прокуратура, че са налице данни за всевъзможни нарушения и злоупотреби.

 

Към онзи момент шеф на служба инспекторат в министерство на здравеопазването  бе Росен Иванов. Той многократно  е бил сигнализиран за недъзите в управлението на агенция „Медицински одит“, но реакция така и не е последвала.

 

Повече от година и половина след брифинга на прокуратурата разследването за злоупотребите в агенция „Медицински надзор“ е без развитие.  Новия главен прокурор Иван Гешев публично направи заявки за възстановяване на справедливостта и безкомпромисност в действията си срещу всички, за които има данни за престъпления и злоупотреби. Но в какво се изразява тази „справедливост“?!





Агенция медицински одит формално бе разформирована, а на нейно място управляващите разкриха агенция  „Медицински надзор“. Народът на това му вика :“Да не е врат, а шия“.

 

Кирил Ананиев взе трагикомичното решение да назначи разследваната Златица Петрова за свой съветник, с което показа действителните си намерения как всъщност ще „подпомага“ органите на прокуратурата.

 

Г-н Росен Иванов от шеф на инспектората в МЗ бе преназначен за шеф на агенция „Медицински надзор“, където, според негови колеги, не е предприел действия за ревизия на действията на предишното ръководство.

 

Въпреки, че всички са наясно с хронологията, достоверността и основателността на многобройните сигнали за злоупотреби, нито Кирил Ананиев, нито Росен Иванов, нито г-н Гешев инициираха постъпки за така търсената и очаквана „справедливост“.

Потърсихме за коментар бивши и настоящи служители на агенцията, които предприеха служебна, а в последствие и публична кампанията срещу случващото се в агенция „Медицински надзор“.





Същите заявиха, че по конкретния случай някои от тях са призовавани за нови свидетелски показания, но потвърдиха информацията, че подобен случай има и той е един от многото, за които са сигнализирали. Заявиха още, че са направили всичко според силите си за преустановяване на порочната дейност на агенцията и изтъкнаха презрението си към всички лица демонстрирали пълната си липса на воля и експертиза за реформи в сектора. Смятат случая за приключен в личен и служебен план, защото според тях „мечката  играе“ вече в правилния двор.

 

Обезкуражени от действията на държавните институции, в това число и прокуратурата, пострадали пациенти и техните близки вече са взели нещата в собствени ръце.

Доказателство за това е фактът, че подновените разпити не са предизвикани от компетентните органи, а са инициирани от  роднините на пациента, които така и не са дочакали институционална справедливост. Стигна се дори до парадокса, че самите потърпевши вече инициират собствени разследвания.

 

Това са тъжните реалности в българското здравеопазване. „Институционалната немощ на прокуратура, МЗ, инспекторати и агенции са доказателство, че проблемите на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Хубаво е г-н Гешев да погледне и до себе си , освен нагоре,  преди да прави исторически възстановки на събития от началото на прехода, защото г-н Гешев следва да знае, че всички сме в очакване прокуратурата да си свърши работата по случая с „Медицински надзор“. Да не излезе, че и той си прави вятър на устата", коментираха пред Фрог разочаровани служители на министерство на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5053 |04.03.2020 Иван Гешев: Аз съм американски, а български ястреб! . 1| 3767 |03.03.2020 Слънчево и ветровите ще бъде на празника . 44| 5851 |28.02.2020 Ген. Атанасов: Гешев да ревизира приватизацията, но и действията на прокуратурата и своите предшественици . 0| 3921 |27.02.2020 Ветровит четвъртък! Жълт код в почти цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads