Реклама / Ads
2| 2359 |27.10.2022 НОВИНИ

Гешев иска да работи с МВР и ДАНС срещу престъпността

.
Съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата да работят в борбата с престъпността предложи главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 е изпратил писма до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев.

Протегната ръка на Гешев към МВР идва след престрелки и взаимни обвинения между двете институции. По случая “Семерджиев”, например, прокуратурата и силовото министерство си размениха взаимни обвинения. 

 

Идеята на главния прокурор е съвместните екипи да извършват първоначален анализ, а впоследствие и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления – организирана престъпност, корупция по "високите етажи" на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, нелегална миграция.

 

Ето и пълния текст на писмата, изпратени от Гешев:


"През последната около една година българското общество е изправено пред устойчив и силно притеснителен ръст на престъпността. Ежедневни са случаите на извършването на тежки криминални престъпления, жертви на които стават десетки български граждани. Свидетели сме и на завръщането на форми на престъпността, които считахме за забравени – все повече млади хора попадат в капана на зависимостта от наркотици, заливащи българските училища; рекордни са нивата на миграционния натиск; множество възрастни хора стават обект на грабежи и измами; ежедневно невинни хора губят живота си при тежки пътни инциденти, причинени от употребили наркотични вещества и алкохол шофьори. Влошената среда за сигурност в международен план, породена от водената на няколкостотин километра от границата ни война, засилващите се икономическа и социална кризи, неизбежно водят до влошаване на криминогенния фактор.


Сред българския народ все повече се засилват опасенията за това дали институциите, призвани да осигуряват сигурността и спокойствието, са способни да изпълняват своите правомощия. Нестабилната политическа обстановка доведе до нещо немислимо в държава член на Европейския съюз, а именно изграждането на стени от недоверие между институциите, призвани да противодействията на престъпността във всичките й форми. Вместо взаимодействие между институциите от отделните власти, ангажирани с правоохранителната и правоприлагащата дейност, е налице изграждането на стени от недоверие и немотивирани атаки между техни представители. Всичко това влече след себе си разруха на демократичните устои на правовата държава и засилва недоверието сред гражданите към собствената им държава.


Считам, че като представители на институциите, призвани да служат на българските граждани, като гарантират и защитават техните права и сигурност, сме длъжни по възможно най-категоричен начин и в спешен порядък, да подобрим координацията и взаимодействието между Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“. Противопоставянето на държавата срещу престъпността и корупцията е невъзможно без общите усилия между всички държавни институции. Това са очакванията и на българските граждани, които не могат повече да живеят в несигурност и дори в страх, че ще станат жертва на престъпно посегателство.


Именно за това, за да оправдаем доверието на общество, което очаква успешно да противодействаме на престъпността и корупцията, предлагам издаването на съвместна заповед между ПРБ, МВР и ДАНС за създаването на съвместни екипи от трите институции, които да извършват първоначален анализ, а впоследствие да осъществяват и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления – организирана престъпност, корупция по „високите етажи“ на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, нелегална миграция.


Изразявам твърдата си убеденост, че в интерес на българските граждани сме длъжни да загърбим лични и конюнктурни интереси, за да може в спешен порядък да предприемем реални действия за гарантиране на тяхната сигурност и просперитет".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4047 |27.10.2022 ПП поиска оставката на Рашидов, той обеща да я запази за вечни времена . 3| 9222 |27.10.2022 Скандалът расте! Вижте кой иска да заличи проф. Чирков от името на кардиологичната болница с абсурдни мотиви /документ/ . 7| 11306 |26.10.2022 ПП отвърнаха на Гешев. Чакат го да каже за чекмеджето на Борисов . 15| 4293 |26.10.2022 НСлС разследва кабинета “Петков”, обяви Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads